Гешев нападна президента, Божков с ироничен коментар за СРС-тата

Гешев нападна президента, Божков с ироничен коментар за СРС-тата


Главният прокурор Иван Гешев и укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков с първи коментари за публикуваните СРС-та с разговори между бившия хазартен бос, депутата от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов. И Гешев, и Божков използваха социалните медии, където вече се изявяват изключително често. 

„Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!“, написа обвинител №1 в „Туитър“ и добави линк към съобщението на прокуратурата, което „Банкеръ“ вече публикува. 

Ироничният коментар на Божков бе следния: „Хунта, „разтърсващите доказателства“ можехте да ги прочетете и тук или да ги чуете в интервю. Подгответе още 19 обвинения. Подкрепям протестите срещу вас от първия им ден и ще продължавам да го правя. Докато дадете оставка. Докато получите възмездие.“

Тезата на държавното обвинение бе лансирана по-рано от говорителя на главния прокурор Сийка Милева – обвиняемият бизнесмен Васил Божков и подсъдимият банкер Цветан Василев си партнират с политици и журналисти с цел да оказват натиск върху съдебната система.

„Преди няколко месеца бяхме наясно с атаките, на които ще бъде подложена прокуратурата, магистратите и техните семейства. Атаки, в които участват някои медии, а и български политици. Продължението на тези атаки предстои и следващата стъпка е посочена от лица, привлечени към наказателна отговорност“, каза Сийка Милева. 

„Имал съм над 30 срещи с Бойко Борисов“

„Разбира се, че си спомням тези разговори, откривате ли в тях нещо укоримо. Васил Божков не го познавам, контактувам с него единствено от професионален медиен интерес. Той може да е обвиняем, но това не е присъда. Всяка медия и журналист има желанието да се свърже и да чуе мнението му. Не откривам нищо укоримо в това, напротив“,  каза пред БНР журналистът Огнян Стефанов. 

Стефанов е категоричен, че не е близък с президента Румен Радев, а е имал само три срещи с него.

„Имал съм поне 30 срещи с премиера Бойко Борисов, защо прокуратурата не ги извади“, попита реторично журналистът и изрази учудване защо няма досъдебно производство и срещу Борисов, по което да бъдат приложени СРС.

Стефанов заяви, че протестиращите не са платени и той не знае дали са организирани от бизнесмена Божков, както и, че той не участва в организирането им:

„Нямам никаква роля в това. Не мога да отговарям за него. Не го познавам този човек. Носители на промяната са протестиращите, те са моите хора, те са на площада, Божков не е моят човек. Не смятам, че той може да е носител на промяната“, обобщи Огнян Стефанов. 

Няма намерение за оставка на кабинета

Днес предстои протест за шести пореден ден. Въпреки това вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Карачанов заяви, че към днешна дата не знае да има размисъл и намерение за оставка на правителството. 

„Всеки има право да изразява мнението си, но всеки би следвало да слуша и мнението на другия. Призивът ми още в началото и сега е – нека да не ескалираме нещата по отношение на полицията“, каза вицепремиерът, като допълни, че тя е на улицата, за да охранява обществения ред.

Още по темата