Петър Славов: В новата комисия за конституцията юристите са по-малко от другите професии

Петър Славов: В новата комисия за конституцията юристите са по-малко от другите професии


„В новосформираната комисия в Народното събрание, която трябва да се занимава с предложението на ГЕРБ за нова Конституция, юристите са по-малко от тези, които не са юристи. Там може да видите инженери, танцьорки, с уважение към техните професии, но в такава комисия най-малкото, което е необходимо е да има са юристи. Това е тупкане на топката. Да си продължават протестите, да си говорят нещо в тази комисия и накрая да си гласуват техните предложения както са ги предложили.“ Така юристът от „Демократична България“ Петър Славов коментира пред БТВ създаването на новата временна комисия в парламента. Тази комисия, чийто шеф е „тежката артилерия“ на ГЕРБ Десислава Атанасова, трябва да разгледа проекта за нова конституция, предложен от ГЕРБ.

Петър Славов, който е адвокат и бивш депутат от Реформаторския блок, бе категоричен, че няма да участва в предложените от Десислава Атанасова разговори и консултации, защото процедурата не предвижда промяна на внесените предложения.

„Аз съм участвал в предишна такава процедура, която няма нищо общо с тази, която сега искат да направят. Привърженик съм, когато нещо не работи, то да бъди коригирано, за да работи по-добре, а не да бъде зачеркнато. Не е необходимо да се зачеркне всичко постигнато досега. Реално голяма част от текстовете са пренаписани, това не е нов проект за конституция“, подчерта Славов. Той посочи, че „самите вносители са се самоотрекли от част от предложенията си, например за законодателна инициатива на прокуратурата“.

„В правото и в конституционализма т.нар. формална страна на нещата е много сериозна. Ако сега процедурата посочва, че се разглеждат само предложените промени и не се пипат други, в момента имаме изцяло нов проект, в който е преписана старата конституция и реално не е нов основен закон на държавата ни. В глава „Съдебна власт“ промените могат да бъдат направени дори от обикновено народно събрание“, посочи Славов.

На въпрос дали има опасна игра с референдумите от страна на ВМРО юристът каза, че в пленарната залата е станала „някаква партийна уйдурма“ и предложенията са приети. „Като чуха мнението на хората, на над 2 милиона души, за дистанционно електронно гласуване, какво направиха? Отхвърлиха всичко“, припомни Славов.

По думите му предложението, което дава възможност с 10 % от гласовете да има възможност да се променя управлението на страната – от парламентарна република да станем монархия например, е нещо което няма как да стане. „Конституцията ни има достатъчно механизми да предотврати подобно нещо. Това показва правната култура на хората, които са направили силно противоконституционне закон“, подчерта бившият депутат.

Относно промените в Изборния кодекс Славов заяви, че големия риск е да остане това което е гласувано сега, т.е. да остане електронното и паралелно с него гласуването на хартия.

Още по темата