Симеонов: Кой управлява ГЕРБ и защо депутатите му промениха решението на Коалиционния съвет?

Симеонов: Кой управлява ГЕРБ и защо депутатите му промениха решението на Коалиционния съвет?


„От НФСБ предложихме ваучери – в размер на 210 лв., за 7 дни, за да задвижим спрелия туризъм и да подпомогнем хората на първа линия в борбата с коронавируса. Това решихме на |Коалиционен съвет. После обаче ГЕРБ предложи нещо, което тотално отрече договореното“. Това заяви пред Нова ТВ лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Минути преди това в Народното събрание приключиха заседанията на Бюджетната и Правна комисии, които отхвърлиха предложенията на НФСБ за мерките в помощ на туризма.

Лидерът на НФСБ беше категоричен, че първоначалната идея да се подпомогне туризма няма нищо с предложението на ГЕРБ да се дава държавен ваучер на държавен служител, за да отиде да почива в базата на неговото си предприятие. А и изискването ваучерите да важат само за държавни бази противоречи на европейската директива за държавната помощ. „И това ще падне веднага – няма да бъде нотифицирано“, категоричен е той.

„И за нас остава въпроса къде всъщност се взимат политическите решения – на Коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти”, някъде в кулоарите на Народното събрание, или по министерствата? Това трябва да се изясни на политически съвет, вероятно тази седмица. Кой управлява ГЕРБ – имам чувството, че ГЕРБ се управлява от Менда Стоянова и от г-жа Дариткова? ГЕРБ не се държи като политическа сила, а по-скоро като сбор от индивиди, при които никога не знаеш единият като поеме ангажимент – дали другите ще го изпълнят”, каза Валери Симеонов.

За намаляването на ДДС той изрази несъгласие с формулировката на ГЕРБ това да е за ресторантьорски и кетъринг услуги, при положение, че кетъринг извършват и големите търговски вериги, които по време на коронавируса реализираха в пъти по-големи печалби. НФСБ предлага намалената ставка да се прилага за заведенията за хранене и развлечение. „Със забраната на ресторантите забранихме и работата на всички заведения. Държавата е длъжник на тези, които бяха тотално ударени от коронавируса и предприетите ограничителни мерки“, каза Валери Симеонов.

Той подчерта, че предложението за 9 % ДДС, направено от НФСБ още на 27.04.2020 г., е временна мярка, временна защита на пораженията, които понесе този бранш, за да може бързо да се възстанови.

В тази посока са и другите предложения на НФСБ – за намаляване цените на чадъри, шезлонги и маси на плажа, мярка, която вече е факт, както и предложението за удължаване на сезона за завършване на обектите по Черноморието до 15 юни.

Валери Симеонов определи позицията на финансовото министерство срещу намаляването на ДДС като разбираема. „Горанов милее за бюджета, но това е политическо решение в условие на криза, което трябва да бъде изпълнено“, посочи той.

Решението на Украйна да раздроби населения с българи Болградски район ще бъде тежък удар срещу най-голямата наша общност зад граница и ще обезличи българската диаспора, подчерта отново Валери Симеонов. Той съобщи, че е задвижил решаването на въпроса за нашите сънародници от събота, когато е станало ясно за подготвяна от Украйна  административно-териториална реформа.

По негово настояване бяха проведени среща на премиера Борисов с предишния президент Петро Порошенко – на 5.10.2018 г. в Одеса по проблемите на българската общност, а на 31 януари 2020 г. – конферентен разговор с настоящия държавен глава Володимир Зеленски. „И в двата случая бе гарантирано запазването на целостта на Болградски район, лично аз бях свидетел на това“, каза Валери Симеонов .

„Ако Украйна продължи да не работи за защита интересите на българското малцинство, аз ще направя така, че да бъде поставена под въпрос подкрепата на България към приемането на Украйна в Европейския съюз и НАТО”, закани се Валери Симеонов.

Още по темата