ЕС поема още над 14 млрд. евро нов дълг

ЕС поема още над 14 млрд. евро нов дълг


Европейският съюз пуска облигации на международните пазари във вторник. Целта е да бъде завършена по-голямата част от финансирането на схема срещу безработица SURE. 

ЕС предприе този ход на труден пазарен фон, тъй като доходността на държавните облигации се покачи до няколкомесечен връх само ден по-рано.

Брюксел ще набере 14,137 милиарда евро с две емисии социални облигации – осемгодишни и 25-годишни.

Съвсем скоро Блокът планира да набере от финансовите пазари още 9 млрд. евро, за да обезпечи схемата SURE.

След това обаче се задава и нова голяма дългова емисия, с която ЕС ще финансира своя Механизъм за възстановяване. Очаква се Съюзът да поеме задължения в размер на 800 млрд. евро, съобщава „Ройтерс“. Това вероятно ще се случи през лятото.

Предстоящите във вторник продажби на еврооблигации за финансиране на програмата SURE следват голямата разпродажба на държавни облигации в еврозоната в понеделник, водена от спекулации, че ЕЦБ може да забави своята „Пандемичната програма за извънредни покупки“ (PEPP), както и с оглед на опасения за пътя на италианската икономическа реформа.

Какво получава България по схемата SURE

До края на май се очаква във Фискалния резерв на България да постъпят 1 млрд. лв. от схемата SURE, съобщи неотдавна бившият финансов министър Кирил Ананиев.

Заемът в размер на 511 млн. евро бе договорен още в края на миналата година. Кредитът за България е с 15-годишен максимален среден срок до падежа. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца.

Още по темата