КЕВР: Рязко поскъпване на тока, парното и газта няма да бъде позволено

КЕВР: Рязко поскъпване на тока, парното и газта няма да бъде позволено

Всяка година енергийните дружества предлагат изключително големи повишения на цените, но Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ приема тези заявления единствено като информационна база.
Това отговори председателят на КЕВР Иван Иванов в парламента по време на изслушване му, относно утвърждаването на нови цени на електрическата и топлинната енергия за ценовия период от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г., както и предстоящото разглеждане и утвърждаване на нови бизнес планове на ВиК операторите и образуване на цени на водоснабдителните и канализационните услуги за регулаторния период 2022 г. – 2026 г.
Той увери, че КЕВР се произнася по един напълно отговорен, критичен начин. Иванов добави, че КЕВР защитава обществения интерес по начин, без да фалират дружествата, да бъдат защитени българските потребители.
Председателят на КЕВР посочи, че миналата година средното повишение, което топлофикациите в страната са поискали за цената на топлинната енергия, е било 41%. Средното поискано повишение на цената на електрическата енергия, произведена по високоефективен начин, е било 25 на сто.
КЕВР е отхвърлила всички тези искания на топлофикационните дружества, защото тогава е била направена промяната в договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“. Това е довело до намаление на цените. Иванов обаче изтъкна, че дори цената на природния газ да не е била намалена, КЕВР преди това е била определила да повиши цените с само с 3 процента. „По същия начин ще действа сега Комисията и при новото разглеждане“, увери Иванов.
Той уточни, че КЕВР е предупредила дружествата, че разходи, които те са декларирали, но Комисията счита, че не са необходими, няма да бъдат признавани.
„КЕВР няма да позволи рязко повишаване на цената на всички енергоносители“, увери Иван Иванов. Той добави, че през изминалите 6 години инфлацията в страната е била 9 процента. Иванов обърна внимание, че с решенията на КЕВР повишението на цената на електрическата енергия е било също точно 9 процента.
По въпроса, че през измината година цената на природния газ в продължение на 8 месеца е била по-висока от реалната цена, по която е купуван природният газ, Иванов отбеляза, че цената на световните пазари се е увеличила с 38 процента. Освен това, в цената на топлинната енергия, друг много важен ценообразуващ елемент, е цената на въглеродните емисии, които се търгуват на европейската платформа.
Тези емисии, при заложена от КЕВР цена 22 евро на тон, са се повишили на 48-49 евро на тон емисии. Това също трябва да бъде отчетено в определяне на цената на топлинната енергия.
За ВиК сектора, съгласно нормативните изисквания, всяко едно от дружествата изработва и представя в КЕВР 5-годишен бизнес план, припомни председателят на КЕВР. Първите бизнес планове са започнали да се изпълняват от 1 януари 2017 г. и ще завършат на 31 декември 2021 г. От 1 януари 2022 г. ще влязат в сила новите бизнес планове.
Това означава, че дружествата трябва да представят бизнес плановете си до 30 юни тази година. КЕВР има задължение да даде указание по прилагане на двете наредби на МС, свързани с регулиране на цената и качеството на водата. Тези указания са необходими за дружествата да разработят своите бизнес планове.
В момента се работи по определяне на ВиК операторите на групи и определянето на тяхната норма на възвращаемост. Това, което съобщих за сектор „електроенергетика и топлоенергетика“, в пълна сила важи и за ВиК сектора“, каза още Иван Иванов.
Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за целия регулаторен годишен период 2020-2021 г. е определила прогнозна цена на природния газ, по която потребителите плащат топлинната енергия на топлофикационните дружества. Това е било направено в полза на потребителите. По този начин цената на топлинната енергия не се променя периодично – ежемесечно или тримесечно, каза още председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране.
Определяйки средна годишна прогнозна цена от 30,50 лв. за мегаватчас, КЕВР е позволила в продължение на осем месеца цената да бъде по-ниска от цената, по която е купувана от топлофикационните дружества. Но през последните два месеца цената на природния газ рязко се е повишила – с над 30 процента, като цената на топлинната енергия е останала на същите равнища.
Ако само в рамките на месец цената на топлинната енергия се е била повишила с над 30%, това е щяло да се отрази много зле на потребителите. Според Иванов това би предизвикало и социален риск./Вести БГ

Още по темата