Ще разпитат Борисов и Пламен Георгиев за „Ало, Ваньо“ и

Ще разпитат Борисов и Пламен Георгиев за „Ало, Ваньо“ и


Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев ще бъдат извикани на разпит по казуса „Ало, Ваньо“ и кюлчетата злато, снимани в резиденцията „Бояна“. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в предаването  „ЕвроДикоФ“ на телевизия „Евроком“.

При предишното си участие вицепремиерът беше обещал в рамките на седмица да даде повече информация за развитието на разследването. Според Рашков не е проблем, че бивши високопоставени лица са викани на разпит, тъй като това е законосъобразно. „Тези проверки ще се проведат по правилата на закона, а не по правилата на слугинската прокуратурата към управлението на България, което си отиде на 4 април“, посочи вицепремиерът.

Бившият прокурор Пламен Георгиев последно оглавяваше антикорупционната комисия, но подаде оставка заради скандала с незаконната си тераса. По време на управлението на третото правителство на Бойко Борисов бе изпратен като консул във Валенсия.

В петък стана ясно, че бившият земеделски министър Мирослав Найденов, бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, бившият шеф на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Бойко Найденов и действащата следователка от Националната следствена служба Бисерка Стоянова са били разпитани в Главна Дирекция „Национална полиция“.

И от МВР, и от прокуратурата потвърдиха за разпитите. „В хода на проверката бивши магистрати и действащ служител на НСлС, в качеството му на гражданин, са били поканени в главната дирекция, за да дадат писмени сведения“, уточняват от вътрешното ведомство. 

На брифинг на ГЕРБ в петък Борисов коментира разпитите и заяви, че истинската цел бил самият той. Нарече ситуацията „панаир“ и отново отрече да има общо с кюлчетата, заснети върху нощното му шкафче. Борисов предрече, че той ще бъде следващият разпитан.

Скандалът със златните кюлчета избухна през миналата година. В публичното пространство биха разпространени снимки от спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция в „Бояна“. В отворено чекмедже на нощното му шкафче се виждаха пачки от по 500 евро и златни кюлчета. Според бившия премиер снимките са направени от една „прекрасна госпожа“, която той нарече „Мата Хари“. Все още не е ясно коя е жената, която лидерът на ГЕРБ смята, че е направила „постановката“, както той я определя. Но по думите му всичко е било режисирано и отрече пачките и кюлчетата да са негово притежание. 

Пред временната парламентарна комисия за ревизия на управлението на Борисов агробизнесменът Светослав Илчовски заяви, че това Мата Хари е моделът Маги Бадер. А кюлчетата били подарък на бившия премиер от приближени до него бизнесмени.

Моделът отрече и заплаши със съд медиите, който цитираха информацията, изнесена от Илчовски. Бадер бе разпитана от прокуратурата, но на разпита повтори твърденията си. Бившият премиер отрича да я познава.

Скандалът „Ало, Ваньо“ е от март 2010 г. От изтекли записи от СРС-та се чува как Борисов е обещал да осигури протекция – Михаил Михов (Мишо Бирата) и нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да прекрати проверката в пивоварната на Михов. От друг разговор се разбира, че Мишо Бирата си плащал такса „спокойствие“.

Софийската апелативна прокуратура прекрати разследването през октомври 2014 г. Михаил Михов почина внезапно през 2011 г., година след избухването на скандала, а през 2016 г. почина и Ваньо Танов.

 

Още по темата