Бойко Рашков разпоредил разпит на председателя на Конституционния съд Борис Велчев

Бойко Рашков разпоредил разпит на председателя на Конституционния съд Борис Велчев

Рано тази сутрин в Главна дирекция „Национална полиция“ на разпит са били извикани двама известни прокурори от близкото минало – Бойко Найденов, който за кратко бе и държавен обвинител №1, както и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов. Разпитите се водят от разследващ полицай Чуков, научи БЛИЦ от сигурен източник в МВР.
По указания, дадени лично от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, на разпит в следващите дни е трябвало да бъде извикан дори и председателят на Конституционния съд Борис Велчев. Става въпрос за проверка по разследване, което е водено в мандата на Велчев като главен прокурор. Подобен разпит би бил прецедент и груба намеса в разделението на властите. Отделно всички разпитвани са се ползвали с функционални имунитети, когато са били действащи магистрати.
Евентуален разпит от полицията на председателя на КС би могло да се тълкува и като опит за натиск с оглед на висящи дела, образувани по искане на президента, по които предстои конституционните съдии да се произнесат. „Разпит на уважаван юрист от ранга на проф. Велчев не би бил възможен без личната намеса на служебния вътрешен министър“, категорични са опитни юристи, които не скриха огорчение от войната между институциите, която Бойко Рашков подклажда през последния месец. Отговорността за действията на вътрешния министър е и на президента Румен Радев, който определи състава на служебното правителство.
Извикана на разпит в петък сутринта е била и Бисерка Стоянова – следовател от Национална следствена служба, която е действащ магистрат. След като разбрали тази подробност, от ГДНП поднесли извинения на следователката и обяснили, че е станала техническа грешка. Следователката има имунитет и не може да бъде обект на разследваане, без това да е разрешено от Висшия съдебен съвет.
Действията на разследващите полицаи обаче са индиректно признание за безпрецедентния опит на изпълнителната власт да окаже натиск върху независимостта на магистратите, което може да доведе до сериозни критики от страна на Европейската комисия./БЛИЦ

Още по темата