Манолова иска финансова проверка на “Александровска“

Манолова иска финансова проверка на “Александровска“


„Сезирали сме здравния министър за сигнала за харчене на милиони с еднолични решения в „Александровска“ болница и се извършват съответните проверки дали са провеждани заседания на Съвета на директорите. Би трябвало да се направи и проверка доколко целесъобразно са изразходвани публични средства. Очаквам да се самосезира и инспекторатът към Министерството на здравеопазването.“ Това заяви лидерът на „Изправи се.БГ“ и бивш депутат в 45-ото Народно събрание Мая Манолова пред БНР по повод сигнал, че без заседание на Съвета на директорите в „Александровска“ болница са вземани решения за харчене на милиони левове.

Според сигнала на доцент Александър Оскар, който е представител на държавата в борда на директорите в лечебното заведение, последните 14 заседания на Съвета на директорите не са се провели, а е натискан да подпише протоколи за тях, обясни Манолова.

Тя подчерта, че и ръководствата на други клиники в „Александровска“ са възмутени от харченето на милиони левове държавни пари с еднолично решение на управителя и екипа му. Според всички тях болницата не е в добро състояние, което може да се види от всеки пациент в нея. След като се харчат милиони, се очаква тези пари да са харчени целесъобразно, по най-ефективния за пациентите начин, каза лидерът на „Изправи се.БГ“.

Става дума за една от най-големите държавни болници, която изразходва около 45-50 млн. лв. годишно. Тя е затънала в дългове, като 15-20 млн. лв. дългове са просрочени. Изумително е твърдението на директора на болницата, че няма нужда от заседания и може еднолично да се взимат решения за изразходване на милиони левове. Отговорността е на тези, които управляват болницата, подчерта председателката на гражданското движение.

На въпрос как коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ ще се яви на предстоящите парламентарни избори, тя отговори, че в момента се водят разговори за формата и наименованието. „Показахме, че макар и най-малката група в 45-ото Народно събрание, бяхме най-ефективните с внесените законопроекти и защитаването на каузи. Кутията на Пандора се отвори в резултат на работата на Комисията по ревизията. Показахме как управлява ГЕРБ и на какво е подложен българският бизнес“, посочи Мая Манолова Манолова. „Каквото обещахме на избирателите го направихме – Комисия по ревизията, да отворим парламента за гражданите, законопроекти за преизчисляване на пенсиите, подкрепа на малкия бизнес и на хората с увреждания“, добави тя.

Още по темата