Новият шеф на 17 РИК Пловдив област с разяснения за парламентарния вот пред ПБ Новинар/ВИДЕО/

Новият шеф на 17 РИК Пловдив област с разяснения за парламентарния вот пред ПБ Новинар/ВИДЕО/

В студиото на ПБ Новинар гостува новият председател на 17 РИК Пловдив област. Асеновградчанката Ваня Костадинова е от квотата на БСП.Костадинова е член на 17 РИК от 2012 година и три пъти заместник-председател.
Ваня Костадинова съобщи, че на този етап РИК е готова да осъществи всички дейности по Изборния кодекс за провеждането на парламентарния вот на 11 юли. Проведени са няколко заседания на комисията и са взети над 50 решения.
Право на вот към настоящия момент в Пловдив – област имат 292 391 избиратели, като от тях 10 400 ще гласуват на хартия.
„В секции, в които има до 300 избиратели, ще се гласува с хартиена бюлетина, в секциите в които са от 301 избиратели ще се гласува машинно. На територията на област Пловдив към този момент 79 са секциите, в които ще се гласува с хартиена бюлетина. ЦИК е провела експеримент и в рамките на изборния ден могат да гласуват около 1000 избиратели в една секция. Фирма „Сиела“ ще подсигури достатъчно технически лица, за да няма проблем в изборния ден“, уточни още Костадинова.
Машините се получават в избирателните секции заедно с изборните бюлетини ден преди вота. Осигурени са и хартиени бюлетини, в случай, че машините се повредят. ЦИК ще одобри и разпространи разяснителни клипчета, за да могат по-възрастните избиратели да се запознаят с машинното гласуване.
Председателят на РИК – област поясни, че обучението на Секционните избирателни комисии ще се проведе през следващата седмица. Текат консултации с кметовете на 17-те общини и документите ще се изпращат в РИК, за да бъдат назначени комисии. Обучението на хората от Секционните комисии ще бъде присъствено. Има създадени работни групи, които ще отидат на място, за да проведат обученията на СИК-вете.
В 17 РИК до днес за участие в изборите са подали две политически партии, няма регистриран нито един Инициативен комитет, уточни още Ваня Костадинова.Крайният срок за подаване на документите и декларациите за участие на партии и коалиции в предстоящите избори на 11 юли е до 17.00 часа на 08.06.2021 година.

Още по темата