Плевнелиев хвърли бомба: Агент на ДС с прякор “Майстора” накара Радев да се отметне от изборната дата

Плевнелиев хвърли бомба: Агент на ДС с прякор “Майстора” накара Радев да се отметне от изборната дата

„Президентът Румен Радев и всички популисти имат интереси, но нямат ценности. Радев говори за върховенство на закона, но не го спазва. Нека избираме хората, които надграждат институциите. Последните 3 избори, организирани от ГЕРБ, не бяха оспорени от никого“, това каза президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017) в телевизионно интервю. „Популистите нямат интерес от нищо друго, освен от кризи, те знаят как да се заиграят с проблемите на хората, но не знаят как да ги решат дългосрочно“, каза още Плевнелиев.
„Президентът Радев, но не само той, а цялата вълна от популисти – Слави Трифонов и други – те имат интереси, но не и ценности. За какво се бори точно Слави Трифонов, инициира един референдум, на който половината точки бяха противоконституционни. Играта на популистите е да дискредитират изборния процес по всеки един начин. Това е и целта на тези консултации“, коментира още Плевнелиев.
„Всеки трябва да работи за доверие. Колко министри се смениха, колко идеи. Преди години за здравната система се даваха един млрд. лева, сега се дават 6. Трябва електронно досие, електронна здравна карта. Това е крайно време да бъде направено. В държавата ни не всички реформи се случват, както очакваме“, каза още той.
„С Кристалина Георгиева обсъдихме ситуацията в много държави. България се е справила сравнително добре. Ние българите имаме ниско доверие в институциите като цяло“, разкри Плевнелиев. „С Кристалина Георгиева установихме, че България е водила консервативна политика с мисъл за бъдещето. По отношение на здравната реформа има проблем. Поне половината от държавите в света паднаха много по-тежко от нас в тази криза. Нямаме поводи за всичко да се самонаказваме – нито сме най-корумпирани, нито сме най-бедни, това лошо самочувствие ни пречи. Трябва да даваме решения. Устойчивите решения са институционални“, добави Плевнелиев.
На въпрос как оценява справянето с кризата той отговори: „Бих сложил оценка 5“. „Тази буря която предстои ще реши всичко – дали България ще влезе в еврозоната или не – дали Радев ще има втори мандат, дали премиерът Бойко Борисов няма да има нов мандат, ще видим тежък сблъсък в България. Едно нещо е повече от ясно – от една страна е хубаво да има консултации. Но това са първите – 4 години той не си отвори вратите за никой и за нищо. На един държавен глава не му отива да каже нещо и след това да се отметне. Когато Радев посочи дата 28 март – шефът на неговия стратегически съвет я отмени, агентът на ДС под прякор „Майстора“ постави под съмнение датата на изборите“, каза Плевнелиев.
„Като държавен глава винаги съм правел консултации. Дори с Волен Сидеров, вратата не е била затваряна за него. Ние сме в непредсказуема среда, не можем да кажем как ще се развие вирусът през март. Но от друга гледна точка като че ли е повече от ясно с оглед на това, че идват повече ваксини, с оглед на машинното гласуване. Струва ми се, че може да се избере една средна дата – между март и май, може би април“, каза той.
„Голямата игра ще се случи през април и май. Популистите винаги се подкрепяли БСП и ДПС. Президентът Радев ще бъде не само първият президент популист, но и първият който няма да влезе в конфликт с вицепрезидента си. Това е защото г-жа Йотова държи ключът към президентството на Радев. Той отива в избраното от народа НС по време на протестите. Останаха само собствените му поддръжници от БСП и той каза: Управляващите са отвън. Той взриви собствената си политическа партия“, каза още Плевнелиев./БЛИЦ

Още по темата