Лондон е напълно сигурен, че Москва е замесена в кибератаки

Лондон е напълно сигурен, че Москва е замесена в кибератаки


Британският външен министър Доминик Рааб изрази днес пълна убеденост, че Москва е замесена в кибератаки, целящи кражба на изследователски данни от разработването на ваксина срещу коронавируса, предаде Франс прес. Москва вече отхвърли тези обвинения.

В четвъртък Великобритания, Канада и САЩ обвиниха група руски хакери, работещи „почти сигурно в рамките на руските разузнавателни служби“, в опит да откраднат от британски, канадски и американски организации изследвания за създаване на ваксина срещу коронавируса.

„Ние сме абсолютно сигурни, че руски разузнавателни служби са били замесени в кибератака с цел да саботират или да се възползват от изследванията и разработките“ на ваксина, увери Рааб пред телевизия „Скай нюз“.

В момент, когато светът се обединява, за да се опита да спре Ковид-19 и търси глобално решение с разработването на ваксина, смятам за скандално и осъдително руското правителство да участва в тази дейност, заяви Рааб и допълни, че Лондон ще потърси сметка от Русия.

Тези обвинения бяха категорично отхвърлени от руския посланик в Лондон Андрей Келин. „Не вярвам изобщо в тази история, това няма никакъв смисъл“, подчерта той в интервю, излъчено днес по Би Би Си. Руският дипломат заяви, че за пръв път е чул да се говори за тези хакери от британските медии и добави, че е невъзможно да се определи коя конкретна страна стои зад хакерските действия.

Още по темата