Фон дер Лайен и Джонсън се разбраха мъчителните преговори да продължат

Фон дер Лайен и Джонсън се разбраха мъчителните преговори да продължат


Упълномощихме нашите преговарящи да продължат преговорите и да проверят дали може да се постигне споразумение дори на този късен етап. Преговорите продължават в Брюксел. Това заявяват в обща позиция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън, след като тази сутрин са провели ключов телефонен разговор.  

„Нашите преговорни екипи работят денонощно през последните дни. И въпреки изтощението след почти една година преговори, въпреки факта, че много пъти сроковете не бяха спазени, ние смятаме, че в този момент е отговорно да се направи опит да извървим пътя до край“, се посочва в комюникето. 

Британският премиер Борис Джонсън обаче обяви впоследствие, че най-вероятният сценарий е провал на търговските преговори за Брексит.

„Трябва да кажа още веднъж, че най-вероятното сега, разбира се, е че трябва да се подготвим за Брексит при условията на Световната търговска организация (СТО), австралийското решение“, изтъкна Джонсън, цитиран от „Франс прес“ и „Ройтерс“. Австралия поддържа търговски връзки с ЕС съгласно правилата на СТО и няма отделно споразумение с блока, но се поддържат мита и квоти.

Джонсън отново заяви, че Великобритания и ЕС са много раздалечени по ключови въпроси в сделката за Брексит. По думите му обаче Обединеното кралство със сигурност няма да се оттегли от тези преговори. Той допълни, че сделка може да има, ако ЕС иска това.

В британския вестник „Сънди Телеграф“ излезе информация, че правителството в Лондон подготвя спасителен пакет на стойност между 8 и 10 млрд. лири за индустриите, които ще бъдат засегнати най-силно от липсата на споразумение с Европейския съюз.

Великобритания официално излезе от ЕС в края на януари 2020 г., но остана член на вътрешния пазар на блока и на митническия му съюз до изтичането на преходния период в края на тази година, т.е. остават по-малко от три седмици за постигане на сделка.

Още по темата