Лъчезар Борисов: Ще възстановим 80-90% от загубеното

Лъчезар Борисов: Ще възстановим 80-90% от загубеното


Ще възстановим 80-90% от загубеното следващата година, сочат прогнозите. През следващата година това, което създаде българската икономика като БВП, ще покрие загубите от кризисния период, обяви икономическият министър Лъчезар Борисов.

Според него мерките са били навременни, а у нас не е имало и затваряне на цялата икономика. „Изхождайки от всички мерки, които взе държавата като антикризисни, трябва да подчертаем това, че те се виждат в макроикономически план. България поддържа своето потребление, то расте дори по време на криза“, заяви той пред bTV.

Борисов съобщи, че от понеделник ще започне изплащането на средствата в помощ на бизнеса, затворен с последната заповед на министъра на здравеопазването.

„Ще докоснем над 8150 компании, които ще получат 115 милиона лева, разплащането започва от понеделник“, посочи министърът.

По думите му страната ни се справя с кризата добре. „Ако нямаше COVID ситуация, щяхме да приключим годината с нулев дефицит. Ако нямаше криза, приходите може би щяха да са 4-5% повече“, акцентира Лъчезар Борисов.

„“Един от най-важните фактори на икономическия растеж – потреблението, в България е на много силен план. България може би ще се окаже, че е една от държавите в Европейския съюз, която по линия на потреблението и поддържането на неговите нива ще бъде един от лидерите в Европейския съюз. България ще бъде лидер и по линия на поддържането на макроикономическа и финансова стабилност. В края на годината приходите в българския бюджет са много добри“, каза още Борисов.

„България имаше едни от най-либералните режими  в целия Европейски съюз по отношение на противоепидемичните мерки“, обобщи Борисов и отчете, че над 1 млрд. лева са инжектирани в бизнеса до момента

Още по темата