Политолог разкри дали отказът от детски надбавки ще доведе до напрежение

Политолог разкри дали отказът от детски надбавки ще доведе до напрежение

Екипът на NOVINI.BG потърси политолога Любомир Стефанов, за да обясни решението на правителството за детските надбавки. По предложение на управляващите бе обещано пари за всяко дете, но впоследствие при гласуване на бюджета това предложение беше оттеглено с мотива, че парите отиват при полицаи и лекари. В последните десет години сме свидетели на политиката „проба – грешка“.
– Как обаче ще се отрази този ход на ГЕРБ при приемането на детските надбавки в период на пандемия?
– Оптимистичният ми отговор е до това научаване от грешките и преустановяване на пробите, а песимистичният от задълбочаване на недоразуменията. Отдавна стана ясно, че предсрочни избори няма да има и отиваме на редовни такива, които най-вероятно ще бъдат края на март догодина. Това означава, че ефектът от протестната вълна, която се вдигна, беше само това, че се засили усещането на предизборната кампания. Поради тази причина всякакви мерки, които са причудливи, ексцентрични или пък смислени и разумни се хвърлят в публичното пространство и се вижда на коя ще „клъвне публиката“ , ако се използва рибарската метафора. В момента, както наблюдаваме, публиката е толкова стресирана от всички новини и неволи в период на пандемия, че е отчаяна и не вижда глътка въздух около себе си.
– Как се отразява политиката на противопоставяне между съсловията? Ще доведе ли до напрежение в коалицията отхвърлянето на детските надбавки?
– Нормално е да има социално напрежение, особено в ситуация на криза, в каквато се намираме. Нормално е в една държава, която е в динамична ситуация различни обществени групи да искат повече и да се конкурират помежду си за разпределянето на обществения ресурс, особено когато става дума за държавни служители. Това нормално, за да продължи да бъде такова трябва да има управление, което да се придържа към закони правила и норми и не държи тези неща да бъдат променяни постоянно ad hoc или да бъдат прилагани универсално.
Безспорно в конкретния случай полицейските служители имат нужда от това увеличение, за да не бъдат улични бандити в униформа, а да бъдат еманация на върховенството закона и да представляват неговото присъствие навсякъде и като респект и дисциплинира. Няма две мнения по въпроса, че имат нужда от материално и логистично обезпечаване.
Предизборното обещание да се раздават пари за всички деца после се оказа, че не било за всички деца, а било само за някои. ВМРО започват да играят открито на надаване, тъй като вече сме в ситуация на избори и никой не си прави илюзия за какво става въпрос, а именно за разширяване на електоралната подкрепа, както солидаризиране и бетониране на такава като това е най-лесно в държавния сектор. Такива действия на управляващите са конюнктурни и ние нямаме усещане за предвидимост.
Тази борба между социалните групи води до едно непредвидимо състояние. Такова е, защото днес управляващите решават да направят оферта на някой от тези групи на другия ден пък друга група скача и казва: „За нас има, за тях няма“. В крайна сметка говорим за публичен ресурс, който е ограничен и трябва да бъде разходван правилно, най-вече прозрачно.
– ВМРО биха ли подкрепили ГЕРБ в един нов парламент?
– Не виждам защо не. Те вече работят успешно близо четири години, изградили са си модел и поради тази причина колкото и да се „ежат“ в крайна сметка могат отново да работят заедно. В момента всеки търси да увеличи своя рейтинг, тъй като се намираме в предизборна ситуация, но от това страда държавата и българското общество./Новините БГ

Още по темата