Най-малко 20 загинали при катастрофа на автобус с влак в Тайланд

Най-малко 20 загинали при катастрофа на автобус с влак в Тайланд

Най-малко 20 души са загинали и десетки са били ранени при сблъсък на автобус с влак в Тайланд, съобщиха властите, цитирани от световните информационни агенции.

Пътниците на автобуса са били на път към храм в провинция Чачоенгсао за церемония по отбелязване на края на будисткия пост и са били на около два часа източно от столицата Банкок, когато е станало произшествието.

„Броят на жертвите, който имаме до момента, е 20 души“, уточни местен полицейски шеф и добави, че катастрофата е станала около 8 часа сутринта местно време.

Губернаторът на провинцията Мейтри Тритиланонд каза пред журналисти, че около 29 души са ранени.

Кадри на спасителните работници показват изкривен метал и отломки, с тела, лежащи до влаковите коловози и разпръснати вещи на хората.

Автобусът се е обърнал настрани, горната му част е откъсната, а спасителните работници казват, че е необходим кран, за да го повдигнат.

Очаква се броят на жертвите и ранените да нарасне.

Туристическият автобус е превозвал 65 пътници, когато е пресякъл жп линията. Пратуенг Йоокасем, областният началник, каза пред тайландската телевизия PBS, че: „Валеше, може би шофьорът не е видял влака.“

Такива смъртоносни инциденти са често срещани в Тайланд, който редовно оглавява класациите на най-смъртоносните пътища в света, като за това допринасят превишената скорост, шофиране в нетрезво състояние и слаби правоохранителни органи.

Според доклад на Световната здравна организация за 2018 г. Тайланд има втория най-висок процент на смъртност по пътищата в света.

Въпреки че по-голямата част от жертвите са мотоциклетисти, автобусните катастрофи, включващи групи туристи и работници мигранти, често влизат в новините.

През март 2018 г. най-малко 18 души загинаха и десетки бяха ранени, след като автобус, превозващ хора, връщащи се от почивки в Североизточен Тайланд, излезе от пътя и се разби в дърво.

Източник: Cross.bg

Още по темата