Успение Богородично: Как го отбелязваме в страната

Успение Богородично: Как го отбелязваме в страната

Църковният празник Успение – заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници, се чества днес. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.
На празника в София Негово Светейшество патриарх Неофит отслужва Света литургия в храм „Св. Александър Невски“.
„Младите по площадите да бъдат разумни. Всичко да бъде с добър резултат“, заяви в отговор на въпрос на БГНЕС Негово Светейшество българският патриарх Неофит преди да отслужи Света литургия в храм „Св. Александър Невски“.
„Всичко, което ни е свързвало със живота на Св. Богородица, е много скъпо за нас, защото тя е един чудесен пример на послушание, на волята Божия, смирение и преданост към своя божествен син. Честит празник“, заяви Негово Светейшество.
Троянският манастир „Успение Богородично“ се изпълва с миряни от цялата страна, дошли да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица на храмовия празник на Светата обител.
Ловчанският митрополит Гавриил, в съслужение с игумена на манастира – Велички епископ Сионий, оглави тържествената Света литургия.
Заради пандемията от коронавирус, богослужението е на открита сцена в двора, предприети са и мерки за ограничаване струпването на хора. Въпреки това, поклонниците могат да влязат в храма, за да се помолят пред чудотворната икона, като след всеки тя се дезинфекцира.
Те се молят най-вече за здраве, вярвайки в чудотворната й сила. „В тия времена най-важно е здравето, дано скоро отмине коронавирусът. Тук се усеща като свято, благословено място“, заяви Мартина Георгиева от Пловдив, която за пръв на Голяма Богородица е в Троянския манастир.
„Моля се за здраве и за българския народ, защото той е най-важното нещо за нас, българите. Моля се да се обичаме повече, защото нищо материално няма на този свят, което да замести любовта и обичта между хората. Вярващите се чувстват винаги прекрасно, защото вярата в Бог е най-силното лекарство“, каза Славянка Иванова от Плевен.
Тази година не бе спазена традицията на празника да присъства Негово Светейшество българският патриарх Неофит.
По традиция обаче празникът ще продължи с литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от храма до мястото, където е извършила първото си чудо.
Бачковската света обител /Бачковския манастир/ посреща големият християнски празник „Успение на Пресвета Богородица“ изцяло преобразен.
Това каза пред БТА архимандрит Григорий.
Изцяло обновени са дворовете, храмовете, иконостасите, фрески, икони. Новият игумен дядо Сионий действа с широк размах за възстановяване на цялата света обител в Бачково. Всяко кътче, всеки сантиметър. В момента се възстановяват около 100 обекта едновременно.
Стари складове, които са изцяло само от камък и дърво са обновени, реставрирани и превърнати в приемни салони – зала за прожекции, където от скоро постоянно се излъчва филм за основаването на манастира. И изложбена зала, в която са изложени над 100 уникални и изключително ценни икони на наши иконописци и иконографи. А също и дърворезбовани кръстове, невероятна изработка на български майстори дърворезбари. В централният храм са монтирани специални инкрустирани сребърни кандила, такива няма да видите другаде, казва отец Григорий. В храм „Свети Никола“ изцяло са реставрирани иконите и целият иконостас.
В момента се довършва основния ремонт и на старата трапезария от северната страна на храма, до кухненската част. Храм „Вси светии“, който се намира до игуменарната, също е обновен, там екип от 5-6 зографи от Бургас изографисват всички икони. Същият екип изографисва изцяло и на ново ремонтиращата се трапезария в южния двор, която е огромна за тържествени събирания на празници и може да посреща около 200 човека. Възстановен е още покрива на монашеският параклис, предстои и обновяване вътре. Също така в края на тази година започва и основен ремонт и на западното /монашеското/ крило на манастира.
„Няма място, където да не е пипнато, няма квадратен метър, който да не почистен и възстановен, така действа дядо Сионий. Той е невероятен талант и истински строител. Видях как с часове се преобразява едно място, една света обител.“ каза с възхищение отец Григорий. И добави, че за това се иска много вяра и интелектуалната енергия, която идва от сърцето, а за това се иска много любов, която пък идва от вярата.
Тази година за това, че празника „Голяма Богородица“ е в почивен ден се очаква в Бачковският манастир да дойдат двойно повече, спрямо миналата година, вярващи християни от цялата страна, които да се поклонят и да измолят прошка и помощ от Божията майка. Специалните богослужения започнаха снощи, продължават днес със Света литургия. За празника църковните песнопения се изпълняват от 12 професионални певци от София.
Заради пандемията от коронавирус в обителта ще се следи за стриктно спазване на противоепидемичните мерки – носене на маска и спазване на дистанция от 1,5 м. Отделно служители на манастира постоянно ще дезинфекцират със спирт иконите, които се докосват от поклонници, както и дървените части, до които се допират вярващите. Тази година заради епидемията няма да се раздава и курбан.
С тържествена архиерейска Света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, започна днес Денят на Варна – Успение Богородично.
След тържественото вдигане на флаговете на България и на града, потегли литийно шествие с икона на Света Богородица.
Празникът събра представители на държавната и местната власт, много граждани. Основни организатори на честванията са община Варна, Военноморските сили и митрополията.
В празничния ден са планирани серия инициативи за най-малките – куклен спектакъл „Разбойническа история“ в Аспарухов парк и ателие за цветни мозайки в район „Младост“ и празнична детско-юношеска фиеста „Най-сладкият ден“ на площад „Антон Новак“ на входа на Морската градина
В програмата на празника е включено и откриването на изложба на ученици от художествените паралелки на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“. В рамките на празника е и официалното закриване и награждаване на победителите от ветроходната регата „Кор Кароли“.
По традиция в 20.00 часа в Летния театър ще започне церемонията по връчването на почетни звания и награди. През тази година Варна ще има двама нови почетни граждани – знакът на града ще получат хирургът проф. д-р Красимир Иванов и актьорът Мариус Донкин.
Денят ще завърши с концерти в Летния театър и на площад „Независимост“. В първия участват фолклорен ансамбъл „Варна“, камерен ансамбъл „Добри Христов“, братя Аргирови, Виктория Георгиева, Атанас Кателиев и квартет „Angel Voices“. Концертът на площада е с участието на оркестър и солисти на Държавна опера – Варна, а в програмата са включени шедьоври от Бизе, Верди, Дворжак, Веселин Стоянов, Любомир Пипков, Пучини, Гуно, Качини, Птичкин, Лехар, Калман и Андрю Лойд Уебър.
Честванията ще завършат с празнични илюминации в акваторията на Варненския залив./Вести БГ

Още по темата