СЗО: „Нереалистично“ е пандемията да приключи до края на годината

СЗО: „Нереалистично“ е пандемията да приключи до края на годината


Високопоставен служител на Световната здравна организация заяви, че е „преждевременно“ и „нереалистично“ да се мисли, че коронавирусната пандемия може да бъде спряна до края на годината, но че ефективните ваксини могат поне да помогнат драстично да се намалят хоспитализациите и смъртността.

Специалният фокус в света в момента трябва да бъде да се поддържа възможно най-ниско предаване на Covid-19, каза д-р Майкъл Райън, директор на спешната програма на СЗО.

„Ако сме умни, можем да приключим до края на годината с хоспитализациите и смъртните случаи, както и с трагедията, свързана с тази пандемия“, каза той по време на брифинг за медиите, цитиран от Асошиейтед Прес.

Райън отбеляза, че СЗО е успокоена от появяващите се данни, че много от лицензираните ваксини изглежда помагат за ограничаване на експлозивното разпространение на вируса.

„Ако ваксините започнат да въздействат не само върху смъртта и не само върху хоспитализацията, но имат значително въздействие върху динамиката на предаване и риска от предаване, тогава вярвам, че ние ще се придвижим ускорено към овладяване на тази пандемия“.

Но Райън предупреди да няма самодоволството, като заяви, че нищо не е гарантирано при една еволюираща епидемия.

Междувременно генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че „за съжаление“ по-младите и по-здрави хора в някои богати страни се ваксинират срещу коронавируса преди здравните работници, изложени на риск в развиващите се страни.

Тедрос Гебрейесус каза, че имунизации, подкрепени от усилията на програмата на ООН COVAX, са започнали тази седмица в Гана и Кот д’Ивоар, но се оплака, че това се случва цели три месеца, след като държави като Великобритания, САЩ и Канада започнаха да ваксинират собственото си население.

„Страните не са в състезание помежду си“, каза той. „Това е обща надпревара срещу коронавируса. Не искаме държавите да излагат на риск собствените си хора. Молим всички страни да бъдат част от глобални усилия за потискане на вируса навсякъде“.

СЗО обаче спря да критикува страните, които осъществяват ваксинация на по-млади и по-здрави хора, вместо да даряват дозите си на страни, които все още не са успели да защитят своите най-уязвими обществени групи.

„Не можем да кажем на отделните държави какво да правят“, каза д-р Брус Ейлърд, старши съветник на СЗО.

Тедрос Гебрейесус също така отбеляза, че за първи път от седем седмици насам броят на случаите на Covid-19 се е увеличил през миналата седмица след шест последователни седмици на намаляващ брой инфекции. Той определи това увеличение като „разочароващо“, но каза, че „не е изненадващо“.

Шефът на СЗО посочи, че здравната организация към ООН работи по-добре да разбере защо случаите се увеличават, но част от този скок за новозаразените изглежда се дължи на „облекчаването на мерките за обществено здраве“.

 

 

Още по темата