Сърбия смята да произвежда „Спутник V“ до края на годината

Сърбия смята да произвежда „Спутник V“ до края на годината


Сърбия ще инвестира колкото е нужно, за да започне местно производство на руската ваксина срещу коронавирус Спутник V до края на годината, заяви днес сръбският президент Александър Вучич за Ройтерс. 

Очаква се група руски специалисти да посетят Сърбия следващата седмица за разговори за производството на ваксината в Сърбия.

Вучич и руският президент Владимир Путин са постигнали принципно споразумение за започване на процедура за производство, която сръбският президент описа като „сложна и трудна“.

В Сърбия вече са ваксинирани 530 000 души, или около 7,5 процента от населението. Страната е на четвърто място в света по брой ваксинирани на 100 души след Израел, Великобритания и САЩ, отбелязва Ройтерс.

Според националната имунизационна програма в момента сърбите могат да избират между ваксините на Пфайзер и Бионтек, китайската Синофарм и руската Спутник V.

„В момента нямаме капацитети /за производство/, но ще ги изградим. Няма значение колко ще струва това, ще инвестираме“, каза Вучич.

От началото на епидемията в Сърбия са регистрирани 402 700 заразени и 4085 смъртни случая, което постави здравната система на ръба на издръжливостта. Броят на новозаразените спадна през последните седмици, но хиляди още се лекуват в болниците.

Вучич каза, че Сърбия възнамерява да произвежда Спутник V не само за свои собствени нужди, но и за износ в страните от региона.

Сърбия очаква да получи 200 000 дози от руската ваксина този месец, 500 000 дози Синофарм, около 90 000 дози Пфайзер-Бионтех и „първите количества от над 100 000 дози“ ваксина на АстраЗенека.

Още по темата