Митрополитът в Пролом, благослови отец Методи за 50 години богослужение/ВИДЕО/

Митрополитът в Пролом, благослови отец Методи за 50 години богослужение/ВИДЕО/

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави Божествена света литургия  в храм „Света Троица“ в Пролом. Църквата, която е построена през 1865 година, е една от най-старите в региона. На Свети дух „Света Троица“ има църковен празник.
След литургията владиката се обърна към миряните и специално поздрави местния свещеник отец Методи, който вече 50 години служи вярно в храма на Бог и на хората. Свещеникът получи от митрополит Николай скъп дар-красив кръст с пожелание за здраве и още дълги години служение.
На църковния празник присъстваха висши духовници от Пловдивска духовна околия, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на ОбС Карлово Доньо Тодоров, съветници, много миряни.
Храмът в Пролом е бил опожарен през Руско-турската война от 1877 – 1878 година заедно с цялото село. През 1882 година църквата е възстановена и на празника на Света Троица е осветена. Живописта в храма е дело на дебърските майстори Нестор Траянов, Христо Макриев и Кузман Макриев.

Още по темата