„Файзер”: Можем да започнем ваксинирането срещу ковид -19 до дни

„Файзер”: Можем да започнем ваксинирането срещу ковид -19 до дни

Американската компания „Файзер” (Pfizer) и германската „Биотек” (BioNTech) съобщиха, че са завършили тестването на тяхната експериментална ваксина срещу ковид-19, като тя е показала 95% ефективност.
Ваксинирането ще става на две дози. Компаниите ще кандидатстват за разрешение за спешна употреба от американските регулатори „до дни”.
Ефикасността на ваксината е последователна по отношение на възрастовата и етническата демография и няма значителни странични ефекти, знак, че имунизацията може да се приложи широко по целия свят.
Единственият по-сериозен страничен ефект, който засяга около 2% от ваксинираните, е усещане за умора след втората доза.
„Резултатите от проучването бележат важна стъпка в това историческо осеммесечно пътуване за предоставяне на ваксина, способна да помогне за спиране на тази опустошителна пандемия”, коментира изпълнителният директор на „Файзер” Алберт Бурла.
„След като всеки ден стотици хиляди хора по света се заразяват, спешно трябва да осигурим безопасна и ефективна ваксина по света”, добави той.
От компанията потвърдиха, че планират да произведат до 50 милиона дози ваксини тази година, достатъчно, за 25 милиона души, а след това още до 1,3 милиарда дози през 2021 година./ Вести БГ

Още по темата