От БСП скочиха на ВСС за решението за закриване на районни съдилища, излизат на протести в цялата страна

От БСП скочиха на ВСС за решението за закриване на районни съдилища, излизат на протести в цялата страна

Поводът на днешната пресконференция е предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за закриване за 57 районни съдилища. Становището на ВСС се базира само на механични числа и цифри и не отчита, че това решение ще повлияе върху достъпа до правораздаване на близо половин милион души. Тези хора са от трудно достъпни региони и с това решение им се нарушава конституционното право за достъп до правосъдната система. За пример мога да дам Смолян – там от пет районни съдилища остава само един. В Кърджали е абсолютно същото положение.
Това каза на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод решението на Висшия съдебен съвет за закриванета на районни съдилища и превръщането им в териториални отделения.
„Това предложение е нескопосано и ненавременно, защото най-малкото трябва да се променят 20 закона. Не може такова нещо да се прави без парламент и не може такава реформа да се извършва без парламент. Искам да заявя, че в новия парламент ще се обявим категорично против отнемането на лесния достъп на половин милион българи до правораздаване. Говорила съм с правосъдния министър и той също е против тази реформа, но по закон няма никакви правомощия. Решението се взимам от ВСС и се финализира от работещ парламент“, разкри Нинова.
„Искам да кажа, че наши хора в цялата страна излизат на протести срещу закриването на районните съдилища. Ясно е, че трябва да има реформа, но тя не трябва да се случва по този начин. Това е политическо решение и се базира само на една суха статистика“, завърши лидерът на БСП./Новини.БГ

Още по темата