Борисов: Президентът да каже кои пари да не се харчат

Борисов: Президентът да каже кои пари да не се харчат

При посещение в Лъки премиерът Бойко Борисов пожела да разбере кои пари от бюджета президентът иска да спрат да се харчат. Борисо визира изказване на държавния глава, в което той каза, че се харчат прекалено много пари от бюджета.
„Той казва харчат се страшно много пари от бюджета. Да каже – Борисов незабавно спри тези 106 млн. на месец, които давате на пенсионерите. Спри 15-процентното увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите. Спри двойното увеличение на заплатите на учителите. Спри парите на кметовете”, уточни премиерът.
„Да каже кои пари да спрем. Или да каже: „Спрете „Хемус“, не е важно за Варна, Търново“. Или да каже: „Спрете Ботевград, Мездра, Монтана, Враца, Видин. Или втория лот на „Европа“ или да каже: „спрете „Стума“, не е важно за хората“. Харчели се пари, ето аз изброих 5 млрд. лв. в проекти.
А пандемията? Виждате другите държави в какви тежки условия са, локдаун. Представете си в 18 ч. да имате вечерен час, не можете да си го представите дори. А в България с майсторско управление в момента на бизнеса му е по-трудно, но работи. Така че следващия път да каже какво да спра и ще спра. Казва и ги спираме, да видим!“, каза Борисов.
На посещението в град Лъки Борисов уточни, че са преведени 470 000 лева за двете свлачища в района. „Очаква се до две седмици ремонтът на пътя да приключи – остава да се положи последния слой асфалт, да се поставят маркировка и мантинели“, докладва зам.- министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. „Докато през 2019 г. сме дали 24 млн. лв. за мантинели на пътищата, през миналата година за тази цел сме изхарчили 63 млн. лв.“, допълни Нанков.
По време на инспекцията на премиера вътрешният министър Христо Терзийски отчете, че има намаление на катастрофите и на жертвите по пътищата през миналата година. „Все още се чакат окончателните данни за жертвите по пътищата през миналата година, но според сегашните данни, по пътищата на страната през 2020 г. са загинали 466 души – със 164 души по-малко от 2019 г.“, каза министърът на вътрешните работи.
По думите му само през 1961 г. жертвите по пътищата са били по-малко – 450 души. „И това при 15 милиона автомобила по-малко и то какви автомобили – трудно вдигащи 100 километра в час“, коментира Борисов. „По-малкият брой жертви се дължи на по-добрата пътна инфраструктура и обучение на шофьорите, както и на засиления контрол – камерите са най-добрите регулировчици“, каза още Борисов.
По-късно премиерът Борисов инспектира и хвостохранилището на оловно-цинковия завод край Пловдив./ Вести БГ

Още по темата