Ердоган обвини Гърция в разпалване на напрежение, Франция – в колониализъм

Ердоган обвини Гърция в разпалване на напрежение, Франция – в колониализъм


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Гърция в разпалване на напрежение в източното Средиземноморие.

Разпалването на напрежение в източното Средиземноморие се дължи на гръцкия манталитет. Ние обявихме официално лицензите за проучване в този район и те станаха известни на цял свят. Те ще продължат до 23 август. Турция не търси нито излишни приключения, нито излишни напрежения. Но реакциите на гръцката страна са недоброжелателни. Тези, които нападат моите братя в Западна Тракия, ще дадат сметка за това пред международните институции. Предупреждавам и ЕС. Искаме справедливост, наш дълг е да защитаваме родствениците си. Няма никаква логика в претенциите на Гърция за юрисдикция върху остров Мейс /Кастелоризо – б.а/, който е на 580 километра от гръцкия континент, и само на 2 км от турските брегове, посочи Ердоган.

Турският президент заяви това в реч пред участници в конференция на областните ръководства на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Конференцията бе свикана по повод 19-ата годишнина от основаването на партията, която ще се отбележи днес с редица прояви.

По думите на турския президент фактът, че Турция води активна и решителна външна политика, безпокои някои.

Постъпките на Турция са на законова основа и в рамките на споразумението с Либия. Гръцката кипърска общност /Република Кипър – б.а/ от 2003 г. насам гледа на целия остров /Кипър – б.а./ като на собствена територия и дава лицензи за енергийни проучвания в територии, които се кръстосват с тези на Турция. Другата посока на незаконните стъпки е в това, че затварят нашата страна в залива на Анталия. Виждаме, че Гърция и гръцкото кипърско ръководство /Република Кипър – б.а./, провокирани от една друга държава, предприемат погрешни стъпки, каза Ердоган.

Ние потърсихме решение на проблемите с Гърция на дипломатическата маса. Искам специално да подчертая следната истина – ние нямаме претенции към ничия собственост, но също няма да допуснем да ни отнемат нашето право. Всички опити за отстраняване на Турция и на кипърските турци нямат никакъв шанс за успех, посочи Ердоган.

Ердоган обвини френския държавен глава Еманюел Макрон, че преследва колониални цели в Ливан, и окачестви неотдавнашното му посещение в Бейрут като представление, в контекста на нарастващо напрежение между Анкара и Париж.

„Това, което Макрон и компания искат, е да върнат колониалния ред /в Ливан/“, заяви Ердоган. „Ние не тичаме да се снимаме или да правим представления пред камерите“, добави той.

Турският президент има предвид посещението на Макрон, широко отразено в медиите, миналата седмица в Бейрут след експлозията на 4 август, в която загинаха 171 души и над 6500 бяха ранени и която разруши ливанската столица.

Макар турският президент да не отиде лично в Ливан, той изпрати там миналата седмица своя вицепрезидент и външния си министър.

Ливан бе подмандатна територия на Франция от 1920 до независимостта си през 1943 г. Преди това той бе под непряко османско управление в продължение на четири века.

Ердоган отправи тези нападки в контекста на нарастващо напрежение между Турция и Франция, свързани с различните им интереси в Либия и Източното Средиземноморие.

В речта си турският президент почти не се спря на проблемите във вътрешната политика, но отбеляза, че промяната на статута на „Света София“ от музей в джамия е вляла нов прилив на самочувствие и енергия в турската нация. Тази част от речта му бе дълго аплодирана от присъстващите в залата.

На фона на епидемията от новия коронавирус, тази вечер от 19 часа местно време в столицата Анкара, където се намира централата на ПСР, се предвиждат инициативи за отбелязване на 19-ата годишнина от основаването на управляващата партия.

 

Още по темата