Една работна смяна се отзовава на 200 спешни COVID

Една работна смяна се отзовава на 200 спешни COVID


„Повикванията към спешната помощ в столицата скочиха осезаемо. За една работна 12-часова смяна повикванията са над 430, като около 200 от тях за пациенти с COVID-19“. Това каза пред БНР говорителят на Спешна помощ в София Катя Сунгарска. 

„Трябва да носим отговорност за изборите, които правим в живота си, защото това спасява живот. Призовавам хората за по-скромно живеене, докато това премине. А то ще премине. Едно смирение ще ни помогне да оживеем“, допълни тя.

„За съжаление продължават повикванията към нас за домашни прегледи. Спешна помощ обслужва спешни състояния… Имаме достатъчно линейки, важно е да има екипи. На една работна смяна работим с около 25 екипа. Това е малко за територията на София“, отбеляза Сунгарска. 

Катя Сунгарска посочи, че пациенти продължават да спестяват по телефона информация за симптоми, които напомнят COVID, и така екипите ходят на адресите незащитени с предпазни облекла, а това често води до тяхното заразяване. 

„Когато диспечерите ги разпитват, нека хората да са коректни и обстойни в обясненията, за да могат екипите ни да се защитят“, призова тя. 

Още по темата