Ангел Кунчев: Ако му отпуснем края, резултата ще видим още януари

Ангел Кунчев: Ако му отпуснем края, резултата ще видим още януари

Можем да изкараме едни съвсем нормални празници, но в по-намален състав. Ако му отпуснем края, резултата ще видим още на 7-8 януари.
Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.
„Не мисля, че се изпуска контролът. Всички се учат работейки от резултатите и грешките си. Много грешки могат да се посочат, но те не са грешки, а залитания в една или друга посока. Трудно е, но виждаме какво става. Европа обещаваше една свободна Коледа, но става точно обратното“, допълни Кунчев.
„Имаме намаляване от 7.1% на заболеваемостта от COVID, но това е много крехка тенденция. Решението за отварянето на детските градини е колкото медицинско, толкова и политическо и социално-икономическо. Ясно си даваме представа какво затруднение е затварянето на детските градини. Налице са първите данни за намаляване на темпа и те показват, че сравнявайки двете 14-дневки, имаме намаляване от 7.1%, но това е много крехка тенденция. Лично мисля, че не трябва да пропилеем този ресурс, който напрахме с бърза отмяна на мерките, защото много бързо ще се върнем в изходна позиция“, посочи Кунчев.
„Всичко има смисъл, когато води до намаляване на темпа на заразата – по-малко болни и починали. Има смисъл и той се вижда. Въпросът е колко и с каква строгост да се продължи. Всички виждаме какво става, но очевидно това е нашата народопсихология. Не сме спрели с контрола. Нямате представа какво свърши за 9 месеца системата на РЗИ, но това са хората, с които разполагаме“, заяви Кунчев.
„Очакваме промени при карантинирането на медиците. Предложили сме ги, но нямаме избор докато не станат факт. Не можем да се лишим от такъв голям брой медици. За мен е оправдано там при отрицателни резултати да не се изчаква пълният срок на карантината“, каза още той.
По темата за антигенните тестове, Кунчев посочи: „Антигенните тестове ще се приравнят към PCR-ите. Има поне 30-40 различни фирми за такива тестове и те не са равностойни. Може да има разминаване в резултатите“.
Започнаха да се правят списъците с медиците, които искат да си поставят ваксина за COVID-19, каза още Кунчев.
„Има доста големи разлики между отделните лечебните заведения и отделните градове. Имаме места, където интересът е относително слаб – между 20 и 30%, както и места, където наближава 100%. Това е така, защото доста хора биха искали да има повече информация, данни и опит с ваксината и това ги притеснява, но докато не се получи официалното разрешение от ЕК, ние не разполагаме с всички данни, които ни интересуват“, коментира главният държавен инспектор.
Той посочи, че „има достатъчно информация, за да е ясно, че изследванията, които са направени с ваксината на над 40 000 души, показват много добри резултати“.
„Когато тази информация достигне до всички, всеки ще се убеди, че това е ефективна ваксина, а междувременно много държави ще натрупат опит с ваксината“, посочи Кунчев.
„Много неща може да се променят за един месец. Хубаво е максимално точна да бъде бройката в списъците, защото организацията е трудна. Молбата ми е тези списъци да бъдат максимално точни и да работим по тях. Очакваме вече 125 000 дози като първа доставка. На 29 декември ще има препоръки от ЕМА, а един – два дни след това ще има решение на ЕК. Ще има и втора, трета и четвърта доставка – през 1-вото, 2-рото и 9-тото тримесечие. Те ще са по-големи – по 200 – 300 хиляди дози. През това време ще се получи и официално разрешение и на други ваксини“, добави Кунчев.
„Задължението на държавата е да осигури на всеки български гражданин възможност да се ваксинира, колко ще го направят е трудно да се каже. Идеята е да стигнем 70-75% имунизиране на хората, за да прекъснем предаването на вируса в обществото като цяло, а не само да защитим отделните индивиди. Дай Боже това да се случи, но няма да е никак лесно“, допълни той./ Вести БГ

Още по темата