Нашенци щурмуват турските курорти – Горещите новини на Подбалкана

Нашенци щурмуват турските курорти – Горещите новини на Подбалкана

Над 600 хиляди чуждестранни туристи са посетили Анталия, столицата на морския туризъм на Турция, от началото на септември досега. По данни, огласени от президента на Съвета за туризъм в Анталия, дневно пристигат около 45 хиляди души с над 200 самолета от 28 страни, пише „Марица“.
Българите също предпочитат тази южна дестинация, както и другите Средиземноморски и Егейски турски курорти. Ала тази година чартърните полетите от София, заради ограниченията, предизвикани от пандемията, започнаха едва в края на август.
Интересът нарасна значително, след като българското правителство премахна задължителните PCR тестове при връщане в България, от началото на септември. От турска страна също няма никакви ограничения при влизане в страната.
До момента не разполагаме с точни данни, но само един от големите туроператори в страната през септември е изпратил с чартърни полети, автобус или собствен транспорт над 2 хиляди български граждани в турските курорти.
Интересът е голям поради конкурентните цени в Турция, предизвикани от икономическия срив на турската лира спрямо еврото и българския лев. Вече 1 лев се разменя за над 4.50 лири. От София има по няколко полети седмично до Бодрум и Анталия.
Турция тази година подпомага сериозно, пострадалия от пандемията туристически бизнес.
Спасението за турските хотелиери беше отварянето на руския пазар. Тъй като руските туристи, традиционно предпочитащи района на Анталия, тази година нямаха много други възможности, те започнаха да пристигат масово там. Само през септември около 250 000 руски туристи посетиха средиземноморската провинция Анталия.
Хотелите се нуждаят от „сертификат за сигурен туризъм“
За да може един хотел в Турция да отвори врати през този сезон, той трябва да отговаря на 153 критерия, разработени от турското Министерство на туризма и от международни фирми за сертифициране на качеството. „Сертификатът за сигурен туризъм“ важи един месец. След това проверката трябва да бъде извършена наново.
Повечето хотели в Турция се стремят да не превишават 60 процента от общия си капацитет, за да гарантират спокойната и сигурна почивка на гостите си.
В хотелите има инсталирани термокамери, които измерват температурата на всеки, който влиза във фоайето или в ресторанта. Разстоянието между масите и дистанцията се спазват стриктно. Келнерите са единствените, които имат достъп до храната, разположена зад плексигласови прегради.
На летищата температурата на пристигащите се мери, а при наличие на симптоми се прави и тест за Ковид-19. По турските плажове са въведени стриктни правила за спазване на дистанция, хотелите и летищата са оборудвани с термокамери, а заведенията и хотелите могат да работят само със сертификат.
С възобновяването на полетите през август в Анталия започнаха да пристигат туристи от Русия, Германия и Великобритания. „През този период Русия е страната, изпращаща най-голям брой туристи в Турция,“ каза Юлка Атмака, ръководител на Асоциацията на професионалните хотелиерски мениджъри в Турция.
Резервациите на руски туристи през септември и октомври подкрепят оптимистичното настроение сред хотелиерите, каза той. „Смятаме, че сезонът може да продължи до ноември и дори декември. Защото направените до момента резервации са много обещаващи “, каза Атмака.
Миналата година 7 милиона руски туристи посетиха Турция и 6 милиона от тях пристигнаха в Анталия. Като цяло турските курорти и туристически места привлякоха 45 милиона чуждестранни туристи през 2019 г.
Тази година обаче Турция бе домакин едва на 5,4 милиона чуждестранни посетители през първите седем месеца на 2020 г. спрямо 24,7 милиона за същия период на миналата година, показват данните на Министерството на културата и туризма.
Според прогнозите на министерството, броят на чуждестранните туристи тази година може да достигне 15 милиона, с туристически приходи от 11 милиарда долара.
Друг положителен фактор за продължаване на туристическия сезон е това, че Анталия, тази година преживява най-горещия септември през последните 70 години поради топлото време от Северна Африка, което води до повишаване на температурите в целия регион.
Средиземноморската провинция беше засегната от изключително високи температурите за сезона, като в някои райони надминаха  35 градуса по Целзий през последните седмици.
Климатът в Анталия е известен с летните високи нива на влажност, като нивата достигат и надминават 70 процента предимно през юли и август. Но тази година влажността на въздуха продължи и през септември.
Междувременно и другите региони на Турция също бяха обхванати от гореща вълна от Северна Африка, като температурите надминаха с 10 до 12 градуса сезонните норми.
Далеч по-приятен е климатът по другите егейски курорти, като Бодрум, Мармарис, Дидим, Кушадасъ и Айвалък, където през деня температурите продължават да са високи, но вечер можете да си поемете дъх, от свежия морски бриз./ БЛИЦ

Още по темата