Не съм мафиотски бос или вносител на машини за гласуване

Не съм мафиотски бос или вносител на машини за гласуване


Ден след започналия конфликт между ГЕРБ и обединението „Демократична България“ по темата за партийните дарения и евентуалната им връзка с доставката на машините за гласуване, гражданинът, чието име стана повод за два поредни брифинга на ГЕРБ в празничен ден, публикува позиция по темата.

Скандалът започна със сутрешния брифинг на най-голямата партия в 45-ия парламент, когато премиерът в оставка и лидер на формацията Бойко Борисов се изказа по темата за приетото от депутатите изцяло машинно гласуване. „Тази фирма е дарител на „Да, България“. Четете кой е дарителят, на кого дарява и защо се пробутва. То си пише – дарител“, каза той. Машините се доставят от фирмата „Сиела Норма“, свързана с адв. Иван Тодоров, но името му не беше споменато от Борисов.

Депутатът от парламентарната група на „Демократична България“ Ивайло Мирчев нарече това изказване „лъжа“. Последва втори брифинг на управляващите в оставка в рамките на по-малко от 12 часа. На нея председателят на младежката организация на ГЕРБ и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Георг Георгиев показа справка, на която, по думите му се вижда, че лице на име Иван Тодоров е дарило 100 лв. на „Да, България“ през 2019 г.

Мирчев излезе с нова публикация в социалните мрежи, като посочи, че адв. Тодоров е роден през 1958 г., а дарителят Тодоров – през 1990 г.

Днес младият компютърен специалист публикува във Фейсбук позиция по случая. В нея той отбелязва, че има „доста неоригинално име“: „Бъркаха ме с мафиотски бос с медицински прякор (Иван Тодоров – Доктора – б.р.), бъркаха ме с бял хакер, обвинен в тероризъм (шефа на „ТАД Груп“ Иван Тодоров – б.р.), а наскоро – и с вносител на машини за гласуване, търсещ да си осигури лоби срещу 100 лв. (адв. Иван Тодоров)“.

Тодоров потвърждава, че е дарил сумата на партията, като подчертава, че „разпечатка с този превод беше размахана на брифинг на ПП ГЕРБ с цел създаване на фалшиви новини, скрояване на компромат и евтина пропаганда в стила на близките до тях кафяви медии“.

„Уважаеми дами и господа от Политическа Партия ГЕРБ в парламента, в телевизора, в джипката, в хола в Банкя или някъде другаде. Жалко е, че във вашия свят даренията и публичното финансиране винаги са свързани с корупция. Нелепи сте! Време е да си ходите!“, пише Иван Тодоров.

Още по темата