Лесовъдите са смазани, служители се сменят като памперси

Лесовъдите са смазани, служители се сменят като памперси


„За да ядосам някой, няма как да стане без подкрепата на обществеността и на горската колегия, където инвестирах последните си години – да направя мост между лесовъдите и обществото. Ако тази подкрепа се окаже стабилна, можем да ядосаме и ловни самозабравили се феодали, т.нар. концесионери, бракониери, с каквито горите са се понапълнили през последните години, също така и корумпирани служители на много места.“ Това заяви в интервю за БНР новият директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев. Той има опит като служител на Югозападното държавно горско предприятие, а също така е известен природозащитник.

Под натиск много професионалисти и добри лесовъди са били прогонени от системата, а на тяхно място са били назначени „послушни и удобни“ служители, поясни Дунчев.

Честите назначенията по всички нива на системата създават стрес, категоричен е той.

„Непрекъснато, непрекъснато – страшен стрес за цялата система, за всички горски служители, директори – сменят ги като памперси непрекъснато. Целта е хората да бъдат послушни и да се съобразяват с външни интереси. Не на професията, не на Закона за горите, не на своето сърце и любов към гората. Това съобразяване доведе до това много голяма част от тия хора изобщо да не искат да участват в тази месомелачка, а да напуснат системата. И повечето сигнали сега към министерството и към агенцията са от такива хора – обидени, дали живота си за гората и накрая изхвърлени от системата“, коментира Александър Дунчев. По думите му почтените хора в тази система „стискат зъби“.

Дунчев вижда едно от основните предизвикателства при изправянето срещу некоректните лица в бизнесите в горите в това, че „не те ще го отнесат, а отново горските служители, защото системата е направена така, че при проверките силните се спасяват по един или друг начин, и накрая го отнася най-слабото звено – горският.“

В гората не може врабче да прехвърли без знанието на горския, заяви Александър Дунчев, като се позова на своя опит. Дунчев посочи, че ако се допускат нарушения, то това се случва под оказан натиск върху горските. „Или корупционен, или политически – те да си мълчат“, уточни той.

Лесовъдите са смазани, подчерта Александър Дунчев, който изрази надежда служебното правителство да подпомогне възстановяването на общественото доверие в горската гилдия. Съпротивата и напрежението са огромни, допълни той. 

Относно обявения от земеделския министър проф. Христо Бозуков мораториум върху дърводобива в определени критични райони Александър Дунчев изтъкна: „Заповедта нито е крайна, в степен крайна, зелена екология, нито е крайна в степен да изсечем всичко. Бе постигнат баланс в тези гори да не се допуска никаква сеч в определен периметър.“ 

Друга заповед предвижда засилване на контрола в старите гори. 

Още по темата