Приключи политико-олигархичният модел на Луканов

Приключи политико-олигархичният модел на Луканов


„Когато има гняв и емоция, наказателен вот, на избори стават аномалии… ДПС изпадна в нокдаун и в изолация заради гласа на протеста, институционално подкрепен и от президента“. Това каза пред БНР Осман Октай, един от основателите на ДПС. Днес той пише книги и прави политически анализи. 

По думите му, „докато ГЕРБ, ДПС и БСП си ближат раните, цялата отговорност пада върху Слави Трифонов“. 

„Това, което се постави като задачи на тези избори, няма общо с предишните ситуации на съглашателство, сборуване, прегрупиране, откупване на депутати. След 30 години приключи политико-олигархичният модел, направен от Андрей Луканов. С тези избори приключи седянката от Кръглата маса. Зададен е нов дневен ред. Ако някои от партиите на протеста се опитат да влязат в съглашателство с отречените партии на статуквото, вълната на протеста ще се превърне в лавина и ще ги помете. Слави Трифонов знае това“, обясни Октай. 

„Няма лошо в служебни кабинети и в избори, докато обществото си подреди държавата, демокрацията… Възможностите сега са две – или търкаляйки мандатите, да се печели време за изработване на закона за изборите, или разпускане на парламента възможно най-бързо“, допълни Осман Октай. 

Още по темата