ЕС ще получи до края на юни повече ваксини от очакваното

ЕС ще получи до края на юни повече ваксини от очакваното


До края на юни в ЕС ще бъдат доставени повече ваксини срещу ковид, отколкото предварително се предвиждаше. Това съобщи днес говорител на Европейската комисия.

Той уточни, че вместо 300 милиона дози, ще бъдат доставени 410 милиона. Очакват се 250 млн. дози от ваксината на „Пфайзер“, 35 млн. дози „Модерна“, 70 милиона от „АстраЗенека“ и 55 милиона от „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“). 

По думите на говорителя от въвеждането на ограничения за износ на ваксини от ЕС са били осигурени пратки за 44 страни по света. Изнесени са общо 148 милиона дози, главно към Япония, Великобритания и Канада. Издадени са един отказ и 779 разрешения за износ.

До 30 юни всеки пълнолетен гръцки гражданин, който желае, ще има възможността да се ваксинира срещу КОВИД-19, заяви гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикилиас пред радио СКАЙ 100,3, цитиран от АНА-МПА.

Той съобщи, че час за ваксиниране вече са си запазили над 114 хиляди граждани от възрастовата група 30-39 години и повече от 21 хиляди от групата 40-44 години. Кикилиас повтори, че от 5 май вече ще се поставят над 100 хиляди дози от ваксините дневно. 

Министърът посочи, че в момента текат техническите дискусии за плана за ваксинации по домовете на гражданите, които не могат да се придвижат до ваксинационните центворе. Вероятно това ще става с някоя „лесна“ ваксина като тази на „Джонсън енд Джонсън“, която се състои от една доза.

Още по темата