Партията на Меркел е втора политическа сила,

Партията на Меркел е втора политическа сила,


Германската партия „Зелените“ изпреварва с три пункта консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, показват резултатите от проучване на социологическата агенция „Кантар“, публикувани днес в „Билд ам зонтаг“.

Според тях съюзът на Християндемократическия съюз и баварския Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) би получил 24 на сто от гласовете, ако парламентарните избори биха се състояли вчера, а не на 26 септември, за която дата са насрочени. Рейтингът на „Зелените“ е 27 на сто, следвани от социалдемократите (15), свободните демократи (11), „Алтернатива за Германия“ (10), „Левите“ (7) и други (6).

Предишна анкета на същата агенция от 25 април констатира, че ХДС/ХСС отстъпва на „Зелените“ само с един пункт – 27 срещу 28 на сто. А според резултатите на „Кантар“ от 18 април консерваторите водят 29 на сто срещу 22 на сто за еколозите.

Според друга агенция – ИНСА – на 27 и 23 април позициите на ХДС/ХСС и „Зелените“ са почти изравнени.

Съгласно изборното законодателство в Германия, за да бъде представена една партия в Бундестага, тя трябва да спечели поне 5 на сто от националния вот или да спечели мандати в поне три избирателни района. Парламентарно мнозинство може да се постигне и с подкрепа под 50 на сто, ако конкретната партия има повече подкрепа, отколкото другите водещи партии, взети заедно, предаде БТА.

На 19 април германските консерватори подкрепиха Армин Лашет за наследник на Ангела Меркел на поста канцлер. След разгорещено онлайн заседание, продължило повече от 6 часа, Лашет бе избран за общ кандидат за канцлер на предстоящите наесен парламентарни избори. Той получи 31 гласа “за“ срещу 9 за съперника му Маркус Зьодер от по-малкия коалиционен партньор.

Още по темата