Моловете в Гърция отвориха врати

Моловете в Гърция отвориха врати


Моловете и търговските центрове в Атина и в други гръцки градове отвориха днес врати при известни ограничения заради пандемията от COVID-19, съобщава в. „Катимерини“.

Търговците ще работят по метода click in shop (с предаване на стоката вътре в обекта с предварителна уговорка). Магазините ще работят от 7,00 до 20,30 ч., с изключение на Разпети петък (до 19,00 ч.) и Велика събота (до 18,00 ч.) и имат право да решат дали да съкратят допълнително работното време. 

Служителите и работодателите в сферата на търговията трябва да си правят веднъж седмично самостоятелен тест за коронавирус.

Максималният брой на клиентите се определя по критерия един човек на 25 кв.м. площ. В откритите части на моловете е позволено присъствие на един човек на 10 кв.м. На касите трябва да се спазва физическа дистанция от най-малко два метра.

Здравните власти съобщиха в петък, че новите потвърдени случаи на КОВИД-19 за последното денонощие са 2754, с които общият брой на заразените в Гърция достигна 329 134. В четвъртък новите случаи бяха 2759.

Регистрира се слабо намаляване на броя на интубираните пациенти с COVID-19 – 819 души в петък спрямо 822 в четвъртък, отбелязва „Катимерини“.

Седемдесет и шест пациенти с коронавирусна инфекция са починали през последните 24 часа, което повиши броя на смъртните случаи до 9864.

„Катимерини“ отбелязва, че втората вълна на пандемията в Гърция е била по-смъртоносна. През ноември и декември 2020 г. са починали 4212 пациенти с КОВИД-19. Според здравни експерти около 96 процента от всички починали пациенти заради усложнения от инфекцията не са били ваксинирани. На този фон здравните власти и премиерът Кириакос Мицотакис призоваха хората да се имунизират.

Над 10 000 полицаи са мобилизирани за контрол на забраната за движение между регионите преди Великден, съобщава още „Катимерини“. Повечето проверки се правят на пунктовете за събиране на тол такси за магистралите, особено на тези за изход от Атина. Полицията наблюдава и страничните пътища, които заобикалят магистралите, тъй като те често се използват от мотористи. За наблюдение на трафика се използват също хеликоптери и дронове.

За период от 24 часа до 6,00 ч. днес 178 мотористи са били върнати обратно в Атина, отбелязва вестникът.

Въпреки строгите ограничения мнозина се опитват да убедят полицията, че имат основателни причини да напуснат града, отбелязва „Катимерини“ и допълва, че заради пандемията от КОВИД-19 това ще бъде вторият Великден, на който гърците няма да могат да напускат градовете.

Още по темата