Чехи твърдят, че са открили пирон от кръста на Христос

Чехи твърдят, че са открили пирон от кръста на Христос


Представител на група археолози от Чехия Иржи Синделарж съобщи пред медиите, че в средновековен манастир в старинния град Милевско в южната част на страната, е било открито парче от пирон от кръста, на който е бил разпнат Исус Христос, съобщи ТАСС.

„По време на изследване на манастирските стени е била открита внимателно скрита в тях ниша. В нея е била положена дарохранителница, в която се е съхранявало парче от кован гвоздей с дължина 6 сантиметра. Става дума за един от пироните, с които е бил прикован към кръста Христос“, уточни Синделарж.

Дарохранителницата била изработена от ценни сортове дърво не-по късно от половината на пети век. В нея се съхранявала също и златна табелка, на която били гравирани главните латински букви IR, което означава Iesus Rex – Крал Христос.

Предстои находката да бъде подложена на множество изследвания. 

Още след разпъването на Христос възниква апокрифна литература за събитието, като целия цикъл от легенди за дървото на живота възниква в Палестина, докато императрицата-майка Елена не открива кръста в 326 г. в Йерусалим, заедно с четирите гвоздея с които Исус е бил прикован към него, заедно с табелата с абревиатурата INRI от кръста.

Кръстът заменя като символ рибата на ранните християни, превръщайки се през средновековието в най-изобразявания символ в света. Християнството се налага за официална (държавна) религия (а Константинопол за столица на Римската империя) и постепенно в целия средновековен свят без Персия, Индия и Китай.

По време на последната персийско-византийска война 602-628, император Ираклий връща от Ктезифон християнските реликви, сред които е и тази.

Още по темата