Трети протест: Родителите недоволстват заради липсата на места в градините

Трети протест: Родителите недоволстват заради липсата на места в градините


Недоволни заради липсата на места в столицата, родители на неприети деца излязоха на трети протест. Този път той се проведе под надслов „На ясла и градина пред Министерския съвет“. 

Основното искане на протестиращите е децата, които не са приети в държавно детско заведение и места за тях липсват, да получат ваучери в размера на издръжката на дете, прието в градина и по този начин те да имат възможността да посещават алтернативно заведение като частни градини, родителски кооперативи и детски центрове.

Според Столичната община целта е да се строят детски градини, а в момента се изграждат 10 нови сгради. За класирането в края на август ще бъдат пуснати още 1500 места, но на практика те се отпускат всяка година. 

Представители на протестиращите бяха поканени в Президентството. След срещата стана ясно, че оттам ги подкрепят в исканията им и щели да ги изпратят до всички отговорни институции.

Съгласно Конституцията семейството, майчинството и децата са под закрилата на държавата и обществото. Децата имат право на образование, каквото е и предучилищното – в яслите и в детските групи, а за хиляди деца това няма бъде възможно. По този начин правата на всички деца са нарушени, а адекватните мерки на управляващите от години са само на думи.

Какво ще се случи с децата, които от тази есен няма да са на детска градина? Единственото адекватно решение е предоставяне на ваучери или друг вид компенсация, категорични са протестиращите.

Още по темата