Най-богатият българин натрупа над 11 милиарда долара

Най-богатият българин натрупа над 11 милиарда долара

Компанията на най-богатия българин – Влад Тенев, вече е оценена на 11,2 млрд. долара. Платформата за търговия с акции без комисиони Robinhood превърна Влад в най-заможния ни сънародник на всички времена, пише 24 часа.
Фирмата е запазила инерцията от избухването на пандемията от коронавирус, която увеличи потребителите на приложението главоломно. Така през май стойността на Robinhood достигна 8,3 млрд. долара, след като успя да набере финансиране в размер на 280 млн. долара. В понеделник стана ясно, че компанията е набрала още 200 млн. долара от D1 Capital Partners – световна инвестиционна компания.
34-годишният Владимир Тенев е един от съоснователите на платформата. Той е роден във Варна, но от 4-годишен живее с родителите си в САЩ, където е по-известен като Влад. Тенев от малък проявявал интерес към математиката и науката. Израснал е в семейството на двама академично ориентирани родители, които заминават за САЩ, за да работят в Световната банка, пише “Форбс”.
Влад израства във Вирджиния, като през 2004 г. заминава да учи в “Станфорд”. Там се запознава със съоснователя на Robinhood Бейжу Бат, с когото са съквартиранти. Той е бакалавър в специалност “Физика” и магистър по математика, докато Влад има бакалавърска степен по математика и магистърска степен също по математика от Калифорнийския университет. Двамата са не само сътрудници, но и най-добри приятели, тъй като имат много общо помежду си. Например и двамата са деца на имигранти.
Първият им общ проект е факт, след като се местят в Ню Йорк, за да направят платформа за хеджфондове. В интервю за Mad Money Тенев разказва и за втората компания, създадена също в Ню Йорк преди големия пробив с Robinhood. Тя е била за продажба на софтуер за банки и големи институции. Двамата с Бат анализират внимателно променящите се финансови пазари и решават да направят платформата. Влад и Бат се връщат в Калифорния и през 2012 г. създават Robinhood, която ги изстрелва до върха.
Тя става изключително популярна в Америка, тъй като дава възможност на всички да търгуват на фондовата борса, независимо дали имат големи финансови възможности. Още повече че с електронното предлагане не е нужно потребителите да плащат между 7 и 10 долара на трансакция. Така повече хора се включват в пазара на акции без такси и без минимален капитал за акаунт./Вестник Марица

Още по темата