Отново джипове на Седемте рилски езера въпреки забраната

Отново джипове на Седемте рилски езера въпреки забраната


Въпреки забраната на екоминистъра на Седемте рилски езера отново превозват туристи с джипове,

При качването на лифта Пионерска – Рилски езера туристите дори са спирани от хора, които им предлагат превоз с джип до езерата срещу 15 лева.

На долната станция на лифта е препълнено с туристи, съобщава БНТ. 

Със заповед на министъра на околната среда и водите от 13 август бе забранено нерегламентираното превозване на туристи до езерата с джипове. Контрол върху това дали джиповете продължават да се движат или не трябва да осъществяват служителите на парк „Рила“, както и от РИОСВ-София.

„От днес офроуд Седемте рилски езера се затваря, както и автомивка Седемте рилски езера се затваря. Хората от този лифт нагоре ходят пеша. Те идват да се любуват на природата, ние трябва да пазим природата за идните поколения. До тук може да дойдат с лифт. За извънредни случай, линейки, неща, които са ясни, може да се ползва този сервизен път, защото това е сервизен за лифта. За всички други цели, има си лифт, пътека. От тук нататък също е пътека. Да заповядат и да се любуват на нашата природа“, коментира тогава решението си министър Димитров.

По онова време бе възстановен и проектът по рекултивация на пътеките в района. Вече тежка техника няма да се качва до Седемте рилски езера, а всички материали ще се пренасят с коне, категоричен беше министърът.

Още по темата