Родители: Върнете учениците в клас, първо затворете ресторантите

Родители: Върнете учениците в клас, първо затворете ресторантите

Родителите на ученици отново изпратиха призив и писмо до властта с искане учениците от горните класове да се върнат за постоянно в клас, тъй като повече от година са почти през цялото време на дистанционно обучение заради пандемията от коронавирус. Според тях първо трябва да се затворят всички други места, където е възможно струпване на хора – ресторанти, казина, нехранителни магазини.
„Обръщаме се към Вас с настояване да преосмислите политиката си и прилагането на мерки спрямо децата в училищна, градинска и яслена възраст, както и към школите и центровете за формално и неформално образование. През текущата учебна година 2020/2021 голяма част от учениците имат едва по 8-9-10 седмици присъствено обучение спрямо 18-16 седмици дистанционно обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР). Децата ни са затворени по домовете си в продължение на месеци. Към спирането им от присъствено обучение се прибягва като първа, а често и единствена мярка за справяне с ръста на заболеваемост в страната”, пишат от Неформална група „Родители на деца в прогимназиален и гимназиален етап на образование“, БАНО и Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система пишат до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и образователния министър Красимир Вълчев.
Те настояват при първи данни за спад заболеваемостта всички ученици (1-12 клас) да бъдат връщани присъствено и да бъдат отваряни градини, школи, центрове за формално и неформално образование, преди разхлабването на всякакви други мерки. В случаите, в които се налага временно преминаване към редуване по график, то да бъде 2/2 седмици и да включва всички класове, за да не бъде тежестта от ОЕСР стоварвана върху определени класове (8-12 най-често).
Организациите посочват, че разбират сериозността на ситуацията, в която се намираме, и подкрепят усилията за опазване здравето и живота на нашите учители, децата ни и на всички граждани на България, но според тях на това може цената да бъде платена от децата ни. „Настояваме преминаването към дистанционно ОЕСР и затварянето на градини, ясли и центрове за формално и неформално образование и работа с деца да бъдат крайна мярка, към която да се прибягва, след като са предприети всички други възможни мерки, предполагащи масово събиране на хора – като затваряне на казина, търговски центрове, нехранителни магазини, заведения за хранене, спортни зали и т.н., както и ускоряване на ваксинацията на всички желаещи“, коментират организациите.
Те дават за пример, че България е единствената държава в ЕС, която затваря децата като първа мярка за борба с COVID-19. „В допълнение на това често отношението към учениците в прогимназиален и гимназиален етап е дискриминационно. На база на презумпцията, че те нямат нужда от възрастен човек, който да ги обгрижва през деня, те бяха оставени в къщите си между от 8 до 13 седмици повече (2-3 месеца в зависимост от конкретния клас) спрямо учениците от 1 до 4 клас. Да не забравяме, че същите тези деца вече прекараха 2-3 месеца по домовете си през втори срок на учебната 2019/2020 година“, пишат още организациите.
Родителите смятат, че  дългосрочното лишаване на учениците от общуване присъствено с връстници и учители, движение, спорт в нормална среда води до своите отрицателни последствия, голяма част от които остават скрити за външния свят. Те посочват, че децата се демотивират, губят желание за учене, движение, развитие, стават инертни, апатични, концентрацията им е силно понижена. При някои деца се отключват меланхолия и депресия. Учениците са по цял ден пред монитора. През времето, през което не се обучават, те подготвят домашни или учат пред същите тези екрани. Месеците в седнало положение от сутрин до вечер пред мониторите водят и до разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства при подрастващите.
В писмото си организациите добавят и статистика към 30.03.2021 г., спрямо която общият брой на положителните тестове при деца на възраст от 0 до 19 години е 11 940 с натрупване до момента. Те посочват, че от тях за последните 14 дни са 1 709 (11 940 – 10 231), тъй като приемаме, че тези дали положителен резултат преди 16.03.2021г., вече са преминали срока от 14-дневна карантина и са здрави. На база на изчисленията по-горе, че 70% от тези деца посещават градина или училище, това означава 1196 деца с положителни тестове на възраст между 0 и 19 години, посещаващи градина или училище. Това е по едно дете на 2-3 училища или едно дете на 4-6 детски градини и ясли.
„Считаме за напълно неоснователно 925 000 деца, посещаващи училище и детска градина/ясла, да бъдат държани затворени заради 1196 деца (около 0,1%)“, категорични са родителите.
В допълнение те казват, че данните за разпространението на COVID-19 недвусмислено показват, че „училищата допринасят за малка част от всички случаи на заразени с Covid-19 във всяка държава членка на ЕС“, според проучване на Европейския център за контрол на болестите за ролята на децата и училищата. Според същия източник по време на пандемията от COVID-19 не са наблюдавани значителни училищни огнища. Не са открити доказателства, които да сочат, че децата или образователните среди са основните двигатели на разпространението на SARS-CoV2. Педагогическият персонал и възрастните в училищата не са изложени на по-висок риск от всяка друга професия./Monitor.bg

Още по темата