Илон Мъск вече е четвърти в рейтинга на най-богатите в света

Илон Мъск вече е четвърти в рейтинга на най-богатите в света


Американският предприемач Илон Мъск, главен изпълнителен директор на компаниите Tesla и SpaceX, от понеделник вечер вече е на четвърто място в рейтинга на най-богатите в света, съставен от агенция Bloomberg, съобщава ТАСС.

Той изпреварва генералния директор на френската група компании LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно.

Цената на акциите на Tesla се увеличи с 11%, като добави към богатството на Мъск още 7.8 млрд долара. Към момента Bloomberg оценява негово състояние на 84.8 млрд долара. Петото място с 84.6 милиарда сега заема Бернар Арно, а на шестото – със 78.8 млрд. долара, е собственикът на индийския холдинг Reliance Industries Мукеш Амбани.

Така за момента 49-годишният Мъск отстъпва само на трима бизнесмени от САЩ. На третото място е собственикът на Facebook Марк Зукърбърг (с 99 млрд. долара), на второто е един от основателите на Microsoft Бил Гейтс (121 млрд. долара). Най-богатият човек на планетата Земя за трета поредна година остава основателят и изпълнителен директор на интернет магазина за електронна търговия Amazon Джеф Безос, чието богатство се оценява на 188 млрд. долара.

Компанията Tesla Inc. (до 1 февруари 2017 г. – Tesla Motors) е основана от Мъск през 2003 година.  Американската компания от Силициевата долина е ориентирана към производството на електромобили и към решения за съхранение на енергията. Наречена е в чест на световноизвестния електротехник и физик Никола Тесла. Сред инвеститорите на компанията са основателите на Google – Лари Пейдж и Сергей Брин, Джефри Скол – основател и президент на компанията eBay, Daimler и други. 

Припомняме, че американският предприемач Илон Мъск за първи път влезе в петицата на най-богатите в света в класацията, изготвяна от списание Forbes – на 21 юли. Тогава богатството му бе оценено на 74.2 млрд. долара. 

Още по темата