Голямо признание за Таньо Чалъмов заради потушаването на големия пожар в Балкана над Карлово

Голямо признание за Таньо Чалъмов заради потушаването на големия пожар в Балкана над Карлово

Двама пловдивски пожарникари бяха наградени днес в церемонията „Пожарникар на годината“ в столицата. Това стана ясно по време на церемонията за „Пожарникар на годината-2020 г.“ в Пловдив, която се проведе паралелно с националната.
Колективна награда бе присъдена на мл. инспектор Надеждю Агов и мл. инспектор Красимир Добранов – водолази в сектор СОД към РДПБЗН-Пловдив. На 2 май двамата успяват да освободят повреден изпускателен кран на язовир Бяла чешма и по този начин да спасят от наводнение град Павел баня. Освен това само десет дни по-късно двамата огнеборци са успели да открият и тялото на 21-годишния Петър Лухов, който се удави във вир на ВЕЦ край Карлово миналата година, припомни шефът на пловдивската дирекция на пожарната комисар Георги Мангараков.
Той припомни, че огнеборците са успели да издирят и извадят тялото на момчето, което с дни бе издирвано от спасителите в 20-километров периметър край вира. Те спечелиха и наградата на областно ниво в категорията „Служители“.
В раздела „Комплексен победител“ наградата „Пожарникар на годината“ бе връчена на началника на РСПБЗН-Карлово гл. инсп. Таньо Чалъмов. Наградата му е присъдена за овладяването на големия горски пожар над Карлово.
В раздела за пожарогасителна дейност наградата бе връчена на мл. експерт Иван Митев., началник на ДС в група ПГ и СД на 01 РСПБЗН-Пловдив.
В раздела „Контролна дейност“ „Пожарникар на годината“ стана инспектор Йорданка Колева от 01 РСПБЗН-Пловдив. По думите на комисар Мангараков тя се е справила блестящо в своята дейност.
В категорията „Партньори“, статуетката отиде при Цветан Йошев от Доброволно формирование „Пловдив 112“. „Удовлетворен съм, че дейността на доброволното формирование е на много високо ниво. Те доказаха, че имат голямо сърце и обществен дълг към населението не само по време на пожари, но и при много други операции, включително и по време на пандемията от коронавирус“, посочи комисар Мангараков.
Директорът на пловдивската пожарна съобщи още, че е предложил за награждаване екипът огнеборци, които спасиха бебе и 5-годишно дете, както и близките им при пожара в Шекера миналата неделя. Огнеборците ще бъдат наградени с писмена похвала./DCnews.bg

Още по темата