Тръмп спрял лекарствата за коронавируса, готов е да дарява плазма

Тръмп спрял лекарствата за коронавируса, готов е да дарява плазма


Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в интервю за телевизия Фокс нюз снощи, че е спрял да взема лекарства срещу коронавируса „преди около 8 часа“, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Той посочи, че след проведеното лечение вече се чувства отново силен и енергичен и дори изрази готовност да стане донор на кръвна плазма, за да помогне на други заболели от Ковид-19. Тръмп съобщи също, че преди няколко часа е дал проба за още един тест за коронавируса, но още не знае резултата. „Зная, че съдържанието на вируса у мене е или крайно ниско, или че съм съвсем свободен от него“, похвали се той.

Водещият го запита какви са били симптомите на болестта при него. Тръмп отговори, че „не се чувствах силен, но не усещах проблеми с дишането“. След като е започнал да приема през 24 часа новото лекарство регенерон обаче се е почувствал съвсем иначе и затова е напуснал болницата по-рано. „Сега наистина се чувствам добре“, подчерта той и добави, че лекарите са искали да го оставят там за по-дълго време. Тръмп напусна болницата „Уолтър Рийд“ във вашингтонското предградие Бетезда след 3 и половина дни.

Президентът заяви пред Фокс нюз, че е готов да се яви на следващ дебат с кандидата на демократите за президент Джо Байдън, ако това стане „на открито“, а не в затворено помещение. „За мене това изобщо не е проблем. Всъщност, когато правехме митинги на открито, ние нямахме никакви проблеми. Той констатира, че вероятността от предаване на въздуха на открито е по-малка, отколкото в помещение.

По-рано вчера комисията по президентските дебати анулира втория дебат на претендентите, който трябваше да се състои на 15 октомври, след като Тръмп категорично отказа той да се състои в нов формат – виртуално, т.е. без среща лице в лице със своя опонент. Комисията предложи това решение заради опасенията, че Тръмп може още да е вирусоносител и да пръска зараза. Следващият дебат, който трябва да бъде и последен, е планиран за 22 октомври. Засега не е ясно дали и как ще се проведе той.

Президентските избори са на 3 ноември.

Още по темата