ООН поиска от Русия независимо разследване на случая с Навални

ООН поиска от Русия независимо разследване на случая с Навални


Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова днес Русия да проведе или да сътрудничи за цялостно независимо разследване на германското становище, че опозиционният лидер Алексей Навални е бил отровен с вещество от групата на т.нар. „новичок“, предаде Ройтерс.

„Не е много добре просто да се отрича, че той е бил отровен и да се отхвърля необходимостта от цялостно, независимо, безпристрастно и прозрачно разследване на този опит за убийство“, каза Бачелет.

„Дълг на руските власти е да проведат цялостно разследване за установяване кой е отговорен за това престъпление – много сериозно престъпление, извършено на руска земя“, заяви тя.

По думите й броят на случаите на „отравяне или други форми на целенасочено убийство на настоящи или бивши руски граждани както в Русия, така и извън нея през последните две десетилетия е силно обезпокоителен“.

Нейният говорител Рупърт Колвил посочи случая с руския двоен агент Сергей Скрипал, който според Великобритания е бил отровен с „новичок“ през 2018 г. в Англия, и отравянето на бившия руски шпионин Александър Литвиненко, убит в Лондон през 2006 г.

„Това не са материали, които можете да купите в аптека, селскостопански магазин или железария“, каза Колвил, имайки предвид нервнопаралитичното вещество „новичок“ и радиоактивния полоний-210, с който беше отровен Литвиненко.

По думите му при предишните случаи не са били проведени подходящите правни действия, което е довело до „почти пълна безнаказаност“ в Русия.

Говорителят на външнополитическата служба на Европейския съюз Петер Стано каза, че в ситуацията с Навални ЕС предпочита да вярва на лекарите, а не на беларуския президент Александър Лукашенко, посочва ТАСС.

„Видяхме спекулациите на Лукашенко и по-скоро ще се доверим на думите на медицинските специалисти, извършили анализи“, заяви той, коментирайки твърденията на беларуския президент за подслушани телефонни разговори между Берлин и Варшава, в които било обсъждано инсцениране на отравяне на Навални.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че германските власти трябва да „разкрият картите“ по случая с Навални, тъй като е ясно, че Берлин блъфира, обслужвайки „мръсни политически игри“.

Посланикът на Германия в Москва Геза Андреас фон Гайр бе извикан в руското външно министерство за обсъждане на ситуацията около Навални, съобщи днес Захарова.

„Очакваме от Берлин да предостави всички налични данни. Както резултатите от лабораторните изследвания на Бундесвера, така и някакви свидетелства, с които разполага външното министерство на ФРГ“, каза тя.

Говорителката обърна внимание на медийни публикации, че по случая с отравянето на Навални е имало обмен на информация между берлинската клиника „Шарите“, лабораторията на Бундесвера, британската лаборатория Портън даун, а също български институции. „И всичко това става достояние на съмнителни източници като „Белингкат“, констатира Захарова.

В същото време, в интервю за германски медии външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че са налице „много свидетелства“ за причастността на руските власти в отравянето на Навални, каза още Захарова.

Още по темата