Без коледни бонуси в 43% от фирмите

Без коледни бонуси в 43% от фирмите

Въпреки пандемията ще има коледни бонуси, но по-малко работодатели са склонни да дадат допълнителни възнаграждения на служителите си. Това обяви директорът на Националния център за оценка на компетенциите в БСК Томчо Томов пред бТВ.
Проучване на БСК показва, че 43% от работодателите няма да поощрят служителите си в края на годината. За сравнение, през миналата година едва 12% от фирмите не са дали допълнителни средства на работниците си. Основната причина е липса на финансова възможност. „Причините са намалени приходи от продажби, проблеми с ликвидността, стремеж на фирмите да съхранят работните места и възнагражденията“, обясни Томов.
На въпрос: „При какви условия бихте дали коледни бонуси на своите служители?“, масово работодателите отговарят, че това може да се случи при добри финансови резултати на фирмата и след внимателна преценка на приноса на работника.
Финансовият стимул е най-предпочитаният коледен бонус от работодателите, 15% от компаниите ще раздадат фирмени подаръци, а 8% – ваучери за храна. Проучването показва още, че 63% от анкетираните предприятия са склонни да отделят до 20% от нетното възнаграждение на един служител за коледен бонус. Малко над 20% биха дали половината от заплатата, а едва 2% от фирмите – пълна.
По-високите коледни бонуси ще се раздадат в IT сектора, преработващата промишленост, строителството и недвижимите имоти.
Официалните празнични дни са 24, 25, 26 декември и 1 януари, 27 декември е почивен ден, а 28 декември е неприсъствен. Така през последния месец на годината има четири дни, за които се дължи допълнително заплащане, ако служителите са на работа и един такъв през януари догодина. При работа на официален празник по график, работодателят трябва да изплати на служителя си 200% от надницата му. Ако обаче служителят почива и трябва да работи извънредно – възнаграждението става четири пъти по-голямо от стандартното заплащане за деня.
Има особеност, обаче, при почивните и неприсъствени дни. За 27 декември фирмите не дължат допълнително възнаграждение, а за 28 декември то не трябва да е по-малко от 75%. „Ако един човек работи на дневна база от 50 лв. и трябва да работи на Коледа или Нова година, съответно той получава – средното брутно възнаграждение за деня и удвоеният размер за работа в празничен ден, стават 100 лв., и ако работи извънредно – удвоен размер на тази сума, 200 лв.“, обясни Тодор Капитанов от КНСБ.
Не трябва да се забравя, че става въпрос за брутно възнаграждение и тези пари подлежат на данъчно облагане. Тези допълнителни възнаграждения са законово регламентирани и работодателят е длъжен да ги изплати на служителя си. Тази година за бизнеса е предизвикателство как да изчисли извънредния труд при работа от вкъщи. Работата от дистанция е законово регламентирана в Кодекса на труда, обаче изискванията не са ясно описани.
Според бизнеса условията за работа са различни и често служителите злоупотребяват при работа от дистанция. „Работата от вкъщи превръща нашия дом в 24-часов офис, където физически и психически ние сме на работа – винаги има някоя неизпълнена задача, винаги има нова задача. Хората трябва да си налагат дисциплина и да не работят повече от договореното с работодателя“, обясни синдикалистът.
Работодателите признават, че ефективността на служителите им е по-голяма при работа от вкъщи, но извънредният труд е труден за отчитане от технологична гледна точка./Вестник Монитор

Още по темата