Търговското споразумение между ЕС и Великобритания е в сила

Търговското споразумение между ЕС и Великобритания е в сила


Търговското споразумение между Европейския съюз и Великобритания за периода след Брекзит влезе в сила днес в навечерието на петата годишнина от вота за напускане на общността, съобщава ДПА.
Двете страни се бяха договорили подписаният през декември документ да се прилага от началото на тази година във временен режим, за да се даде време на Европейския парламент да го ратифицира.
Британският парламент беше дал зелена светлина за търговското споразумение още през декември миналата година. На 31 декември кралица Елизабет II даде т.нар. кралска санкция на законопроекта за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел след Брекзит.
Евродепутатите с голямо мнозинство гласуваха в подкрепа на сделката по-рано тази седмица. А след като и Съветът на ЕС даде своето одобрение на 29 април, новите правила бяха публикувани в официалния вестник на Европейския съюз.
Така беше извървяна и последната крачка преди търговското споразумение да може да влезе в сила от днес.
Договорът, който се състои от над 1000 страници, регулира не само търговските отношения, но също правилата за конкуренция, договореностите за рибарството и бъдещите условия за сътрудничество в поддържането на реда и законността, в правосъдието, транспорта и енергетиката.
На 23 юни 2016 г. Великобритания гласува с мнозинство от 52% да напусне Европейския съюз. Страната се беше присъединила към Европейската икономическа общност  (предшественицата на ЕС) през 1973 година.

Още по темата