Подготвя се протест против фермите за норки

Подготвя се протест против фермите за норки


В сряда 12 май, от 9:00 пред Министерски съвет в София, ще се проведе протест, с който ще се иска незабавно прекратяване на дейността на единствената действаща в момента ферма норки и затваряне на политическия чадър, който пази този бизнес у нас, вече 5 години.

Протестът е организиран от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и Сдружение КАЖИ. 

Фермите за норки са причина за остра обществена реакция още от 2016 г., когато стана ясно, че освен съществуващата тогава сравнително малка ферма до гр. Варна с около хиляда животни, собствениците на фирма “Градус”, целят да създадат най-голямата ферма за норки на Балканския полуостров, с капацитет от 400 000 норки, пише в призива за протест.  

Последвалите граждански петиции, протести, срещи и писма до институциите, не успяха да спрат норковъдите и фермата беше създадена. Сред обществото се породиха съмнения, че този бизнес се ползва с особени протекции от всички държавни институции, се казва още в съобщението. 

Петя Алтимирска, от сдружение КАЖИ припомня: 

“Още тогава стана ясно, че над този бизнес има политически чадър. МОСВ допусна изграждането на животновъдния обект без да се извършва оценка за въздействие на околната среда, въпреки огромния капацитет от 400 000 хищници, предвидени за отглеждане в него. Отново от МОСВ случайно или не, беше пропусната цялата процедура по чл. 67 от Закона за биологичното разнообразие, която изисква специална програма и разрешение от министъра на околната среда за отглеждане на неместен животински вид, какъвто е американската норка. През 2017 г. МЗХГ тихомълком направи работна група с участието на норковъдите, в която се опитаха да легализират отглеждането на вида “американска норка”, като я включат към списъка с допуснати за отглеждане видове в Наредба 2 от 2009 г. Намесата на гражданските организации осуети този опит и до днес вида “американска норка”, не присъства в списъка с разрешени за отглеждане животни за ценни кожи, описани в наредбата.  Въпреки това за 5 години  у нас са убити и одрани стотици хиляди американски норки, напълно неправомерно. До днес сме свидетели на множество нередности и нарушения и сигнали, тотално неглижирани от институциите, които ако бяха причинени от една обикновена фирма, тя отдавна щеше да е затворена.”

Организаторите на протеста ще напомнят отново за нередностите и проблемите свързани с фермите за ценни кожи у нас, за жестоките условия, в които се отглеждат животните за кожи и за всички рискове, които тези обекти носят за хората, животните и околната среда.

В момента у нас има една функционираща ферма за норки, с капацитет 128 000 норки, в с. Маджерито до Стара Загора, притежавана от собствениците на “Градус” и една малка  ферма в ямболското село Чарган, с капацитет от 1000 норки, която временно е прекратила дейността си.

Ново социологическо проучване на Агенция СОВА ХАРИС, поръчано от Сдружение КАЖИ и показва нивото на информираност и нагласите на пълнолетните български граждани към фермите за животни, отглеждани единствено заради козината им.

Според него 81% от пълнолетните български граждани не подкрепят убиването на животни единствено заради козината им. През 2018 г. този процент е бил 75% от проучване на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД.

Ето какво още показва новото изследване:

55% знаят, че в България има ферми за животни, които се отглеждат единствено заради козината им;

68% не знаят нищо за начина на отглеждане на животните във фермите за отглеждане на животни заради козината им;

81% не подкрепят убиването на животни единствено заради козината им; 3% го подкрепят; 16% не могат да преценят.

63% смятат, че трябва да бъдат забранени фермите, в които се отглеждат и убиват животни единствено заради тяхната козина;

5% са на обратното мнение; 32% нямат мнение.

Причини, поради които пълнолетните българи смятат, че трябва да бъдат забранени фермите, в които се отглеждат и убиват животни единствено заради тяхната козина са:

63% – защото са ненужно жестоки към животните

40% – защото в XXI век хората нямат нужда от животинска козина

36% – защото застрашават много диви животински видове

20% – защото замърсяват околната среда

17% – защото козината се обработва с токсични химикали, вредни за здравето на хората

13% – защото могат да са резервоар за болести, опасни за хората и животните

6% –  защото могат да разпространяват вируса на COVID-19

Още по темата