С уникална изложба откриха Европейската нощ на музеите в Хисаря/ВИДЕО/

С уникална изложба откриха Европейската нощ на музеите в Хисаря/ВИДЕО/

Археологическият музей в Хисаря се включи в 17-ото издание на Европейската нощ на музеите и галериите. Специалистът по работа с публика Мая Апостолова запозна присъстващите с историята на празника Нощ на музеите.
Директорът на музея доц.д-р Димитър Маджаров откри събитието. Той благодари на проф. Димитър Иванов – директор на частен музей АРЕТЕ и д-р Росица Манова -уредник и реставратор в музея, за възможността да представят техните колекции на изложбата – Тракийски съдове и малки пластики.Проф. Димитър Иванов, директор на частен музей АРЕТЕ София представи колекцията с която гостуват в Хисаря.
„За нас е удоволствие да представим нашите колекции- копия на тракийски съдове и малка пластика. Добре направените копия и реплики на археологически предмети са голяма рядкост и ценност. Те също са културни ценности – могат за бъдат използвани както за културен туризъм така и за учебна, преподавателска и възпитателна дейност. Имайки предвид младата аудитория, точно това сме имали предвид. Обичайте българското културно наследство, защото това е един от верните признаци за патриотизъм и родолюбие“ каза проф.Иванов.
Заместник кметът на община Хисаря Милена Балямска поздрави присъстващите и каза, че всеки човек има нужда от история и култура, която може да открие в музея.
Посетителите разгледаха и гостуващата изложба „Минералите – лечебни, духовни и енергийни дарове на Земята. В изложбата „Тракийските съкровища от България“ гостите имаха възможност да разгледат постоянната археологическа изложба с помощта на виртуалния гид Архи и новото приложение аудиогайд и обновената ентографска експозиция.
На празника присъстваха партньорите на музея в Хисаря-Дигитални артисти от Виарити, с които местният музей работи по дигиталните приложения.Събитието уважи и председателят на ОбС Хисаря инж. Найден Павлов.

Още по темата