НАПАСТ: Стотици ухапани от кърлежи за броени дни

НАПАСТ: Стотици ухапани от кърлежи за броени дни

Бум на ухапванията от кърлеж отчитат санитарните власти у нас. Със затоплянето от края на май и началото на юни се регистрира и ръст на ухапванията и изследваните паякообразни. От началото на годината в Национални център по заразни и паразитни болести са изследвани около 650 кърлежа.
„От началото на месеца в центъра са изследвани 313 кърлежа.“. Това заяви за „Монитор“ директорът му проф. Ива Христова. Тя поясни, че в НЦЗПБ от началото на годината до края на май са изследвани около 330 от паякообразните паразити. Това означава, че за 5 месеца има изследвани почти същия брой кърлежи, колкото за няма и месец през юни
„Изследваните кърлежи не са повече в сравнение с миналата година. Като цяло може би са по-малко. Предполагам, че заради COVID-19 по-малко хора дават проби за изследване“, коментира още проф. Христова.
Това, че зачестяват ухапванията от кърлежи, пролича и в социалните мрежи. Преди десетина дни „Монитор“ писа за такива оплаквания. Сред жалващите се беше и родител, който беше споделил, че при разходка в парка на Военната академия се е прибрал с две деца буквално нападнати от кърлежи. Едното е било ухапано от 4 паразита, а другото от 5.
Експертите отдават зачестилите случаи на периода от годината и затоплянето. Ухапването от кърлеж не бива да се подценява, тъй като насекомите пренасят тежко заразни инфекциозни болести. Най-често това е лаймската болест. Данните показват, че 53 от 313-те изследваните случая са положителни на това заболяване. Това прави 17% от пробите.
За да не бъдат ухапани от кърлеж, хората трябва да бъдат внимателни, когато излизат на разходка сред природата. Трябва да се избягват неокосените тревни площи. Нека хората се разхождат по алеите в парка, а не през поляните и пътечките, да не се сяда на тревата. На вилите, където има много трева, тя трябва да се окоси, съветва проф. Ива Христова. „След разходка трябва да преглеждат себе си и близките си за ухапвания на кърлежи“, препоръчва още тя./Монитор.БГ

Още по темата