Бивш екоминистър: България се е превърнала в бунище, дано прокуратурата прекрати това

Бивш екоминистър: България се е превърнала в бунище, дано прокуратурата прекрати това

За последната година прокуратурата се намеси няколко пъти в работата на Министерството на околната среда и водите. Когато прокуратурата започне да влиза толкова често в дадена институция, значи ситуацията никак не е добра.
Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ бившият министър на екологията и туризма Валентин Василев, който коментира темата за разкритата схема с внасянето на отпадъци от Италия, в която участие според прокуратурата е взимал и заместник-министърът на околната среда Красимир Живков. „България си има достатъчно проблеми със собствените отпадъци. Ние не можем да справим с нашите отпадъци, а внасяме чужди.
България се е превърнала в едно бунище. Според мен 90% от отпадъците, които се внасят, не отговарят на законовите изисквания. Тук се внасят боклуци, които не могат да се преработват. Ако можеше да се преработват и да се извлича нещо ценно от тях, италианците щяха да си го правят сами“, категоричен бе Василев.
„По закон с контрола на вноса на отпадъци се занимават МОСВ, МВР, Дирекция Митници и Министерство на транспорта. Би трябвало да има строг контрол, но явно се получава поговорката – много баби, хилаво дете. Тези четири институции трябва да действат много организирано и координирано.
За съжаление в МОСВ вече почти няма експерти. Задържаният зам.-министър по образование е историк. Съветът ми към Емил Димитров е много бързо да си окомплектова министерството с експерти. Не мога да кажа дали ще има още арести заради боклука. Със сигурност това е само част от мафиотската организация за отпадъци. Според мен ще има още разкрития и дано прокуратурата продължи да работи така и да пресече нелегалния внос на боклуци“, завърши бившият министър./Новините БГ

Още по темата