Социалистическата партия отново е първа сила след изборите в

Социалистическата партия отново е първа сила след изборите в


Сградата на парламента в Тирана.

Победа на управляващата Социалистическа партия на премиера Еди Рама, но все още с несигурно мнозинство, показват екзитполовете след днешните парламентарни избори в Албания, съобщава БТА. През последните два мандата Албания бе управлявана именно от Социалистическата партия.
Според екзитпол, проведен по поръчка на Евронюз, социалистите получават между 67 и 71 депутати в 140-членния албански еднокамерен парламент. Големият съперник – Дясноцентристката Демократическа партия на Лулзим Баша, ще има между 61 и 65 депутати.

За Социалистическото движение за интеграция (СДИ) на Моника Круемади се прогнозират 6-8 мандата, а за Социалдемократическата партия на Албания на Том Доши – 1-2 места.

Така се потвърдиха прогнозите от повечето социологически проучвания.

 

Албанският парламент

е еднокамарен със 140 депутати, които имат четиригодишен мандат. В изборите участват около 3.5 милиона регистрирани избиратели, включително и тези, които живеят в чужбина. Изборът е по пропорционалната избирателна система в 12 многомандатни избирателни района. Изборният праг за влизането в парламента е един процент.
За първи път на тези избори имаше възможността за преференциален вот. Новост е и това, че за първи път бе дадена възможност и за машинно гласуване пилотно в 32 секции в столицата Тирана.
 

Още по темата