ОИСР одобри данъчно облагане от 15% на мултинационалните

ОИСР одобри данъчно облагане от 15% на мултинационалните


Близо 140 страни, които са преговаряли под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), са се  споразумели за въвеждане на минимално данъчно облагане от 15% върху печалбите на най-големите мултинационални компании, съобщава Франс прес, като цитира информация от организацията.
„След дълги години работа и интензивни преговори този исторически пакет от мерки ще гарантира, че големите мултинационални компании ще плащат справедливо своя дял от данъци навсякъде по света“, отбелязва генералният директор на международната икономическа организация на развините страни Матиас Корман.
От САЩ са приветствали постигнатото споразумение и са го определили като исторически ден за икономическата дипломация. За Германия то е колосална стъпка към по-голяма данъчна справедливост, а във Франция го определят като най-голямото международно данъчно споразумение, сключвано от един век насам.
Както се очакваше Ирландия и Унгария не са се присъединили към споразумението за минимално данъчно облагане от 15 процента.

Още по темата