Букурещ в очакване да приеме Центъра за киберсигурност на ЕС

Букурещ в очакване да приеме Центъра за киберсигурност на ЕС


Институциите на Европейския съюз постигнаха в петък политическо споразумение за създаването на  Центъра и мрежата за киберкомпетентност – инициатива, която има за цел да подобри и укрепи капацитета на киберсигурността в областта на технологиите и промишлеността на ЕС и да спомогне за създаването на безопасна онлайн среда.

Центърът ще бъде разположен в Букурещ. Градът е избран сред още шест, които се състезаваха за домакинство – Брюксел, Мюнхен, Варшава, Вилнюс, Люксембург и Леон в Испания.

Евроинституциите натоварват новото звено със защитата на нашата икономика и общество от кибератаки, поддържане и насърчаване на върховите научноизследователски постижения и засилване на конкурентоспособността на промишлeността на Съюза в тази област.

Центърът и мрежата ще обединят ресурси от ЕС, неговите държави членки и промишлеността. Като управлява средствата за киберсигурност в рамките на следващия дългосрочен бюджет на ЕС. Центърът ще усвоява средства от Програмата “Цифрова Европа” и “Хоризонт Европа”, а също и вноски от държавите членки.

След днешното политическо споразумение държавите членки ще потвърдят споразумението на 18 декември по време на заседанието на Комитета на постоянните представители на правителствата на държавите членки към Европейския съюз („Корепер“). Официалното приемане от Европейския парламент и от Съвета се очаква да се състои през януари 2021 г. След това Европейската комисия ще започне да организира Центъра за компетентност в областта на киберсигурността.

Още по темата